Kicsapta a biztosítékot a Fidesz döntése
A "Kádár-rendszert idéző Lex Esztergom" ellen közösen lépnek fel az önkormányzatiságot féltő településvezetők.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Közösen tiltakoznak majd a polgármesterek az ellen az utolsó pillanatban benyújtott Fideszes módosítás ellen, amely a működésképtelenné váló önkormányzatoknál a megyei, fővárosi kormányhivatal kezébe adja az irányítást - tudtuk meg.

Tétényi Éva

Az új alkotmányhoz az utolsó pillanathoz benyújtott módosító-javaslat leegyszerűsítve azt vezeti be, hogy ha az önkormányzat működésképtelenné válik, akkor ezt követően már nem a nép által megválasztott polgármester és képviselőtestület hozza majd a döntéseket, hanem olyan személyek, akiket kvázi a mindenkori kormány nevezett ki. A mindenkori kormány akarata pedig nem minden esetben egyezik meg az adott település lakóinak akaratával.

Az LMP szerint ilyen utoljára a Kádár-rendszerben volt, amikor a Népköztársaság Elnöki Tanácsa az országgyűlés nevében hozott rendeleteket. A Fidesz a módosítást egyezetés nélkül nyújtotta be.

A passzust Lex Esztergom néven emlegetik, mivel ez a város az, ahol a fideszes képviselőtestület és a polgármester nem tud együttműködni, ami miatt Esztergom működőképessége veszélybe került. A város ügyeiről bővebben itt olvashatsz.

A helyzet rendezése érdekébpolgármester, Tétényi Éva azt kérte, írjanak ki új választásokat - amelyen a Fidesz vélhetően hatalmas vereséget szenvedne -, ám a kérés a kormánynál süket fülekre talált. 

- Az esztergomiak segítséget kértek a kormánytól. Abban reménykedtek, hogy a testület feloszlatásával és egy új választás kiírásával visszanyerhetik önkormányzáshoz való jogaikat. Segítség helyett azonban hatalmas pofont kaptak - vélekedett az alkotmánymódosításról az LMP.

A párt szerint az üzenet egyértelmű: aki nincs velük, az ellenük van, és ha valaki felemeli a hangját jogaiért, ha nem simul bele a Nemzeti Együttműködés Rendszerébe, akkor csak rosszabbul járhat.

- A pofon most az esztergomi polgároknak szól, de senkinek ne legyenek illúziói. Ma Magyarországon mindenki esztergomi - más önkormányzatok ugyanígy célkeresztbe kerülnek, amint szemben találják magukat a Fidesszel - írták közleményükben.

Vége az önkormányzatiságnak?

Tétényi Éva lapunknak elmondta, az ügy valóban túlmutat Esztergomon, hiszen nemcsak ebben a városban vannak ilyen jellegű problémák, és a módosítás nemcsak Esztergomra vonatkozik, hanem az ország összes önkormányzatára. Hangsúlyozta: a módosítással vége az önkormányzatiságnak.

- Ez egy országos jelenség, csak Esztergomban látszik a legjobban - közölte a polgármester, hozzátéve, hogy több független városvezető kereste meg, akikkel szintén nem hajlandóak a kormánypárti képviselők együttműködni, és akiknek a kezéből ugyanígy kivehetik az irányítást. A polgármesterek egy közös állásfoglalást fogalmaznak meg és adnak ki az ügyben - mondta el lapunknak Tétényi Éva.

A polgármester kérdésünkre, miszerint meglepődött-e a kormány döntésén, különösen annak fényében, hogy úgy tűnt, keresik a megegyezést, erre utalt, hogy Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztos is fogadta, közölte: mivel annyi ígéretet kapott már, amit végül nem teljesítettek, nem lepődött meg.

Kerestük a Fidesz-frakciót, hogy mi indokolta ezt a módosítást, illetve, hogy az új alkotmány jelentőségéhez méltónak tartják-e, hogy helyi ügyek kapcsán az utolsó pillanatban adnak be módosító indítványt, ám cikkünk megjelenéséig nem kaptunk választ.

Ezt is szeretjük