Egy egyszerű kézmosás hihetetlen változásokat okoz az agyban a kutatás szerint
A mindennapos mozdulat segít a döntésben a kutatók szerint.

no-gondolkozik
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Szeretnéd helyretenni a gondolataidat? A kutatók szerint sokkal egyszerűbb dolgod van, mint azt sejteni mernéd. Talán furcsán hangzik, de arra jutottak, hogy egy kézmosás oldhatja meg minden problémádat, ez ugyanis rugalmas gondolkozást eredményez.

Nemcsak a kórokozóktól képes megtisztítani a kezedet, de az ötletek rendszerezésében és a jövőbeli célok priorizálásában is segítségedre lehet ez az egyszerű mozgás. 

A szennyeződésektől való megszabadulás tehát átvitt értelemben is hatásos, a korábbi tapasztalatok mentálisan tisztulnak meg a kézmosás közben. Bár mindez furcsának tűnhet, a felfedezés valós, méghozzá a Torontói Egyetem Rotman School of Management néhány kutatója által született meg.

Fizikai és szellemi tisztulás

A kutatás indítéka az a megfigyelés volt, hogy amikor valaki egy erkölcsileg helytelen cselekedetet követ el, ami miatt bűntudatot érez, gyakran szó szerint, zuhanyzással próbálja magát megtisztítani. A kutatás megvizsgálta az e mögött húzódó mentális folyamatot és a művelet a pszichológiai hatásait.

A vizsgálat lényege az volt, hogy a fizikai megtisztulás egy sor pszichológiai változást is generál: többek között olyan tapasztalatokra van hatással, mint a helytelen viselkedés, a szabad választás és annak hiánya, illetve a győzelem vagy a veszteség érzése.

A kutatás négy kísérlet formájában zajlott, melyek során a résztvevők figyelmét szójátékok vagy rövid tesztek közben egyes célokra irányították. A folyamatot alapozásnak nevezték el, ezután következett a tényleges teszt, amikor egy kéztörlőt is használniuk kellett.

Tényleg használt a kéztörlés

Csakhamar valóban bizonyítást nyert, hogy akik használták a tisztító ruhadarabokat, kevesebb alkalommal pillantottak vissza az előző célokra, és kevésbé is tartották fontosnak azokat, cserébe viszont sokkal könnyebben helyezték át a hangsúlyt a későbbiekben kitűzött célokra.

Természetesen módszerükkel csak a tisztulás rövid távú hatásait tudták feltárni, egyelőre kérdéses, hogy ugyanígy működik-e hosszútávon is. Bár nyilván nem elegendő ennyi változtatás a célok eléréséhez és az agy kitisztításához, úgy vélik, a kézmosás gyakorlati tevékenysége segíthet abban, hogy a régi, hiábavaló törekvések helyett az új felé forduljanak.

A tanulmány egyébként nem egyedülálló, a Michigani Egyetemen is végeztek hasonló kutatásokat, amelyek megerősítik az előbbi eredményeket. Ők is azt tapasztalták ugyanis, hogy a cselekvés segítheti a döntések meghozatalát azzal, hogy némiképp segít kitörölni az agyból a kételyeket.

Spike Lee, a kutatás vezetője például nagyon szemléletesen magyarázta el a hatást. Mivel egy döntés nem feltétlenül fekete és fehér, közben sok bizonytalanság felvetődik. Ha például két jó dolog között kell választani, a döntéshozatal után kényszeresen bizonyítja magának az ember, hogy jól döntött. Ekkor lendít előre egy kézmosás, amelyet követően állítólag már nem is érzi akkora szükségét választása utólagos igazolásának.

Ezt is szeretjük