Videó! Már 17 ezer külföldi jelezte, hogy szavazni akar

Vajon hányan lesznek?

Megoszlanak a vélemények a kettős állampolgárok szavazásáról.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A 2014 tavaszán esedékes magyarországi választásokon a kettős állampolgárok is lehetőséget kapnak a szavazatok leadására. A 2014-es választásokhoz levélben beérkezett regisztrációs kérelmet szeptember 19-ig 17 ezer 128 ember jelezte a Nemzeti Választási Irodánál.

A legtöbb regisztrációs kérelem Romániából érkezett eddig a napig, 9396 kérelemmel. Ezt Szerbia követi 1741, Németország 351 és az Amerikai Egyesült Államok 130 kérelemmel.  

A regisztrációról

A regisztrációhoz folyamatosan érkeznek be a regisztrációs kérelmek, amit napról napra nyomon lehet követni a Nemzeti Választási Iroda honlapján. A névjegyzékbe vétel akkor nem történik automatikusan, ha az illető külföldi címmel rendelkezik, és a tartózkodási helye magyarországi címen vagy egyáltalán nem szerepel a lakcímnyilvántartásban. 

Automatikus regisztráció

Akkor nincsen szükség regisztrációra, ha az illető magyarországi lakcímmel rendelkezik, vagy ha nincsen sem magyarországi, sem külföldi lakcím bejegyezve a lakcímnyilvántartásba, de a lakcímkártya szerint van érvényes magyarországi tartózkodási helye. 

Bonyodalmak lehetnek

Az Orbán-kormány a kettős állampolgárok részére lehetővé tette a levélben szavazást. Azok pedig, akik tartósan külföldön élnek, de nem adták fel a magyarországi lakhelyüket, változatlanul csak személyesen adhatják le a szavazatukat a külképviseleteken. Ez viszont százezres nagyságrendet is jelenthet. Ha összegyűlik ennyi ember, könnyedén káosz alakulhat majd ki a külképviseleteken. 

Ezt is szeretjük