A kormány elismerte: még csúszik a segítség
Varga Mihály szerint csak 2015-re lesz kész a törvény, ami forintra váltja a problémás hiteleket. Rengeteg ember várja.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Tovább csúszik a kormány devizahiteleseket menteni kívánó intézkedése. Legalábbis Varga Mihály szavaiból az derül ki, hogy csak jövőre fogadják el azt a törvényt, mely megoldaná a szorult helyzetbe kerül adósok problémáit. Ez is csak akkor történhet meg, ha még idén elfogadja a parlament a szükséges törvényi változtatásokat.

A parlament most vakációzik, így legkorábban ősszel kezdhetnek  egyáltalán konzultálni arról, milyen árfolyamon és kinek a költségére váltsák forintra a devizahiteleket. 2015 előtt ne is számíts eredményre.

Csak jövőre várható megoldás

Tovább csúszik a devizahitelesek végleges mentése és az ilyen típusú kölcsönök kivezetése - legalábbis erre következtethetünk Varga Jánoa a Hvg.hu-n megjelent mondataiból.

Varga Mihály hétfői interjújában a következőket mondta: "A Kúria döntései kötik a kormányt, ha mindenhol a lehető legszorosabb határidőket tartjuk be, akkor is legkorábban október végén, november elején zárulhatnak le a most induló banki devizahiteles perek.

A devizahitelek forintosításáról szóló jogszabály benyújtása pedig november végén, december elején várható. 2014 végéig mindenkinek tisztában kell lennie azzal, hogy a devizahitelekből milyen feltételek, milyen elszámolás mellett lesznek forinthitelek, ez a reális menetrend."

Hogy mikor jön el a régóta várt megoldás, továbbra is kérdéses, de a nemzetgazdasági miniszter szerint legkorábban 2015-ben kerülhet erre sor. A tárcavezető elismeri, hogy a probléma már régóta fennáll: "A devizahiteles szindróma olyan akut betegség, amit kezelni kell - ez látszott már 2008-ban, és 2010-ben is, és most is együtt élünk vele."

Forintosítás jöhet

Varga szavaiból kiderült az is, milyen megoldást eszelt ki a kormány. Bár a szakma már egy ideje nyílt titokként kezeli, hogy forintra váltanák a devizahiteleket, erről eddig nem beszéltek a nyilvánosság előtt a kormány részéről.

A Kúria június 16-án döntött úgy, hogy az árfolyamrés alkalmazása törvénytelen volt, az egyoldalú kamatemelés pedig tisztességtelen lehet. Ezután a parlament elfogadta az erről szóló törvényt. Az árfolyamrés visszafizetésére a törvény életbelépésétől számítva 90 napjuk van a bankoknak, tehát október 26-ig utalniuk kell a pénzt, mely akár milliós nagyságrendű is lehet, a hitel mértékétől függően. Az egyoldalú kamatemelés tisztességességét a banknak kell bizonyítani.

Az utóbbi időszakban időről időre tüntetnek jogaikért a hitelkárosultak. Nézegess képeket az év eddigi legfontosabb tüntetéseiről!

Az kilakoltatottak problémáját ez sem oldaná meg

A félreértések elkerülése érdekében érdemes leszögezni: a törvény életbe lépése ellenére természetesen megmarad a törlesztési kötelezettség, de ha valaki svájci frankban vette fel hitelét, némi enyhülésre számíthat a törlesztésben. Az otthonukat elveszítő jelzáloghitelesek problémáját ez nem oldja meg, bár aki a munkáját is elvesztette a válság kitörése óta, annak a forintosítás sem hoz majd megváltást.

Az otthonukat elveszítő hitelesek ügye így továbbra sincs napirenden. A devizahitelek forintosítása körül pedig sok még a bizonytalanság, például az is komoly harc lesz a bankok és a kormány között, hogy milyen árfolyamon váltsák hazai pénznemre a devizákat. Az biztos, hogy bármi is legyen, a bankok komoly összeget fognak bukni a forintosításon, ha az egyszer megvalósul. Az OTP hétfőn jelentette be, csak az árfolyamrés visszamenőleges eltörlése miatt 8 milliárd forintot bukik a pénzintézet.

Fotó: facebook.com/pages/Varga-Mihály

Ezt is szeretjük