Pofon a Fidesz-elleneseknek

Hogy lesz így kormányváltás?

Nem érdemes túlértékelni a II. kerületi választási eredményt, de az ellenzék szereplése elemzésre érdemes.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Időközi választásokat tartottak a II. kerületben, amelyen az első körben toronymagasan a Fidesz jelöltje nyert. A voksolás ugyanakkor érvénytelen lett, mert nem mentek el elegen. Politikai elemzőket kérdeztünk arról, hogy a választás eredménye mennyiben tükrözheti az országos hangulatot, illetve, hogy az eredmény mit jelez az ellenzéknek.

Kiszelly Zoltán politológus elmondta, véleménye szerint a II. kerületben a papírforma érvényesült, egyrészt azért, mert a kerületben eddig mindig a jobboldal nyert, és ez az első fordulóban sem volt másként. Nem meglepő az sem, hogy a Jobbik a negyedik helyre szorult, hiszen hiába jobboldali a párt, főként a válságrégiókban erős, a II. kerület pedig nem ilyen.

Az alacsony részvétel valójában magas

Kiszelly Zoltán szerint a papírforma érvényesült a részvételi arány illetően is. Helyi sajátosság, hogy a kerületben sokan mennek el szavazni, és bár az érvényességhez nem volt elég a 39%-os részvétel, az arány mégis magasnak mondható, ha az időközi választások országos átlagát vesszük figyelembe.

Ezt Nagy Attila Tibor, a Méltányosság Politikaelemző Központ elemzője is megerősítette. Az elemző szerint a viszonylag alacsonyabb részvételben semmi meglepő nincs, a választók az időközi választásoknak kisebb jelentőséget tulajdonítanak. Ráadásul a mostani 39%-os arány még nem is számít olyan rossznak, a püspökladányi időközi választás második fordulójában október 16-án a választók mindössze 20%-a vett részt.

- Egy időközi választáshoz képest magas volt a részvételi arány, csak az eredményességhez volt kevés - vélekedett Kiszelly Zoltán, aki szerint azért mentek el kevesen szavazni, mert a választás számukra nem volt érdekes.

Ha az ellenzék összefogott volna, akkor más lett volna a helyzet, hiszen ez esetben akár meg is szorongathatták volna a fideszes jelöltet, így viszont a voksolás lefutott meccsnek tűnhetett a választók szemében, olyannak, amelynek nem volt tétje.

Kiszelly Zoltán szerint a választási eredmény jól mutatja, hogy most milyen az országos hangulat: a Fidesz egy pártként fedi le a jobboldali szavazótábort, az aktívak többsége rájuk szavaz, a passzívak viszont többen vannak. Ez a későbbiekben érdekes lehet, hiszen négymillió szavazóról van szó, a Fidesz kétmilliós táborával szemben.

A szegfűnek még mindig van ereje

Ahogy a közvélemény-kutatásokban, úgy itt is második helyre került az MSZP, harmadikra az LMP, és világossá vált az is, hogy a megosztott ellenzék kevés lesz a Fidesz legyőzéséhez. Az is kiderült, hogy "a szegfűnek még mindig van ereje".

- Mesterházy Attilának jó volt ez a szavazás, mert kiderült, hogy az MSZP-s szavazók aktívak. A Fidesznek is jó volt, mert tudtak mozgósítani. Az LMP pedig most rádöbbent, hogy a kormánypárt leváltásához összefogás szükséges” - összegezte Kiszelly Zoltán.

Kérdés persze, hogy kivel kell összefogni, az LMP ugyanis az MSZP-vel nem szívesen közösködik, Kiszelly Zoltán szerint azért, mert nem akar a párt az SZDSZ sorsára jutni.

Nagy Attila Tibor úgy vélekedett, a II. kerületi választás több okból is kiemelkedik a többi közül. Az egyik ok, hogy egy fővárosi, méghozzá egy gazdagabb kerületről van szó, közel az országos politikához. A másik, hogy a főváros jelenleg felülreprezentált a parlamentben, mert hiába csökkent 1990 óta a főváros lakosságának száma több százezer fővel, továbbra is 32 egyéni képviselőt küldhet be a parlamentbe. Az itteni mandátumoknak nagyobb tehát a súlya, mint ami lakosságszámarányukból következne. A harmadik pedig, hogy az időközi önkormányzati választásokkal szemben itt az a tét, hogy csökken-e hosszabb távon is a Fidesz parlamenti kétharmados többsége egy fővel.

A győzelem mindenképp kormánypárti siker

Az elemző szerint Láng Zsolt első fordulós győzelme, 52%-os eredménye mindenképpen a kormánypárt sikerének is tulajdonítható. Miután azonban nem az ország egészére vonatkozó szavazás zajlott le, nyilván nem beszélhetünk ez alapján arról, hogy a választók elégedettek lennének a Fidesz és a kormány munkájával. Ezt a közvélemény-kutatások is egyre kevésbé támasztják alá.

Az viszont igaz az elemző szerint, hogy a Fidesz a 2010-es kormányváltás óta is sikeresen szerepelt az időközi választásokon, ami két dolgot mindenképpen bizonyít. Az egyik, hogy a Fidesznek még mindig jelentős, az ellenfeleinél nagyobb tábora van. A másik pedig, hogy a Fidesznek továbbra is jó a mozgósítási képessége.

- Figyelembe kell vennünk, hogy helyi szinten a politikusszemélyiségek elfogadottsága, illetve elutasítottsága is árnyalhatja a választási eredményeket. Láng Zsolt polgármester munkájával, legalábbis korábbi eredményei alapján, a választók többsége eddig elégedett volt - vélekedett Nagy Attila Tibor, aki szerint tudni kell azt is, hogy 1998 óta a II. kerület képviselői helyét a jobboldal állítja, tehát ez a kerület a Fidesz egyik "felségterületének" számít.

Az ellenzék gyenge

Az ellenzék viszont még mindig nincs olyan állapotban, hogy időközi választásokon vereséget mérjen a Fideszre. Még a Karácsony Gergely LMP-jelölt által felvázolt, majd elvetett "technikai koalíció" sem tudta meghaladni a Fidesz jelöltjére adott szavazatok számát. Az MSZP által támogatott jelölt, Lévai Katalin valamivel jobban teljesített a szocialista párt elfogadottságához, valamint időközi választási eredményeihez képest - 24% -, igaz, Lévai hangoztatta, hogy ő nem pusztán pártjelölt, hanem a civilek támogatottságát is élvezi.

- Ami az ellenzéki összefogást illeti: való igaz, hogy az időközi választások az ellenzéki pártok közötti erőfelmérésre is alkalmasak, annak a kérdésnek a megvizsgálásra, melyik ellenzéki párt követelheti magának az ellenzék vezető ereje címet. A II. kerületi választás ebből a szempontból az MSZP pozícióját erősítette meg, igaz, a már említett püspökladányi választáson a Jobbik erősebbnek bizonyult a szocialista pártnál - magyarázta Nagy Attila Tibor, aki szerint az az axióma is rögzülni látszik, hogy a jelenlegi trendeket figyelembe véve az ellenzéki pártok külön-külön indulva nem képesek legyőzni a Fideszt az egyéni választókerületekben, főleg úgy nem, hogy a baloldali térfélen is egymás ellen indulnak a pártok.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Összefogás kell

- Ez a tétel akkor nem lesz igaz, hogy ha egy nagy, domináns párt alakul ki az ellenzéki térfélen, amelyik háttérbe szorítja a többi ellenzéki riválisát. Ne feledjük, hogy a kétharmados parlamenti támogatottság idején ilyen párt lett a Fidesz is 1997-98-ra, igaz, ehhez szükséges volt Orbán Viktor karizmatikus egyénisége, a Fidesz kommunikációja, ügyes taktikája, Giczy György KDNP-s elnök elhibázott stratégiája is. Azt tartom izgalmas kérdésnek, lesz-e az 1997-98-as Fideszhez hasonló domináns párt az ellenzéki térfélen. Ha nem, akkor az ellenzéki pártok, vagy legalábbis a baloldal pártjainak összefogása elkerülhetetlen lehet a 2014-es választásokon a Fidesz legyőzéséhez - vélekedett.

Ezt is szeretjük