Eladnád a szelfidet, ha ennyi pénzt kapnál érte? Az emberek nagy része igent mondott
Mennyit kérnél a bankkártyád adataiért?

fotoz
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A Kaspersky Lab által végzett kutatás eredményei azt mutatják, hogy az emberek viszonylag kevés pénzért eladják a fotóikat annak ellenére, hogy a legfontosabb adatnak jelölték a képi emlékeiket. Egy felmérés alapján a válaszadók 49%-a a legértékesebbnek minősítette a mobilkészülékeiken tárolt fotókat saját magáról, ezt a gyermekekről, valamint házastársakról készült fotók követik.

A felmérést kitöltők több mint kétötöde szerint nem lehet megismételni az utazások során - 45% -, a gyermekeikről - 44% - valamint a saját magukról - 40% - készített fotókat, videókat. Az értékes emlékek elvesztésének gondolata a legtöbb ember számára nagyon frusztráló, ugyanakkor, ha lehetőségük akadt pénzért cserébe törölni digitális adatokat, akkor ezt mindössze 3245 forintért megtették volna, többnyire fotókat választva.

A Kaspersky Lab legfrissebb tanulmánya alapján elmondható, hogy az emberek gyakran többre értékelik eszközeiket és fényképeiket, mint a partnereket, a barátokat és a háziállatokat. Megkérték az alanyokat, hogy állítsák fontossági sorrendbe a különböző nyomasztó eseményeket: például egy családtag betegsége, egy szakítás, egy autóbaleset, vagy digitális fényképek, kapcsolatok elvesztése. Világszerte egy családtag betegsége szerepelt az első helyen.

A készülékek, valamint a digitális fotók elvesztése került a második és a harmadik helyre számos régióban, ezt követi a baleset, a szakítás, egy rossz munkanap, veszekedés családtagokkal és barátokkal, valamint néhány esetben az állatbetegség is.

Pénzért törölnék a képeket

A Würzburgi Egyetem médiapszichológusai által végzett kutatás eredménye - amelyet a Kaspersky Lab számára készítettek - ennek ellenkezőjét állítja: annak ellenére, hogy szeretik az adataikat, az emberek készek eladni azokat meglepően kevés pénzért is. A kísérlet résztvevőit megkérték, hogy pénzbeli értéket helyezzenek az okostelefonjukon tárolt adatokra, például a családról és barátokról készült fotóikra, a névjegyzékre és a személyes dokumentumokra. 

Az értékek a vártnál lényegesen alacsonyabbak voltak, figyelembe véve a veszteséget, amit éreznének, ha elvesztenék ezeket. Az emberek több pénzt fektettek be a pénzügyi adatokra - átlagosan 4172 forintot -, mint más adataikra. A névjegyzék átlagos értéke 3721 forint volt, míg az általános fotókat átlagosan csak 3245 forintra becsülték.

Amikor a kísérlet során a résztvevőknek az adatok törléséért cserébe a fenti összegek alapján fizetséget ajánlottak, a legtöbb alkalommal a családtagok és a barátok fotóit, a személyes dokumentumokat, valamint a szelfik törlését hagyták jóvá. Valójában persze semmilyen adatot nem töröltek.

- A vizsgálat érdekes eredményeket mutatott: míg az emberek úgy vélik, hogy tisztában vannak az adataik értékével, az érzelmi érték nem tükröződik mindennapi tevékenységeikben - mondta Andrei Mochola, a Kaspersky Lab Consumer Business részlegének vezetője. - Egyrészt úgy tűnik, hogy az emberek tisztában vannak az adattípusokkal, amelyek fontosak nekik, például a digitális emlékeik, a fotók elvesztése rendkívül bosszantó számukra. Másrészről az emberek kevésbé ismerik adataik értékét, hiszen érzelmileg fontosak, de felbecsülni nem tudják. Úgy tűnik, aktívan emlékeztetni kell az embereket az adatok értékéről, mielőtt megosztják vagy törlik azokat.

Ezt is szeretjük