Kép! Így nézett ki az univerzum az első csillag születése után

12 milliárd fényévnyire lehet a válasz arra a kérdésre, hogy hogyan jött létre a galaxisunk.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Nemrégiben a csillagászok különleges gázfelhőt találtak az űrben, amelyről azt gyanítják, hogy az első csillagok alapa lehetett. 

Illusztráció arról, hogyan nézhetett ki a korai univerzum

Ha az izgalmas felfedezés igaznak bizonyul, talán megismerhetjük, hogyan is jött létre bolygónk és galaxisunk.

Nem mindennapi felfedezés

A Kavli Foundation egy Kaliforniában tevékenykedő, nemzetközi tudományos társaság, melynek tagjai asztrofizikával, nanotechnológiával és idegtudománnyal is foglalkoznak. Az ő érdemük annak a gázfelhőnek a felfedezése, amelyről úgy gondolják, alapul szolgált a csillagok és galaxisok kialakulásához.

A szervezet csillagászai tőlünk 12 milliárd fényévnyire találták meg a képződményt. Úgy vélik, ennek anyagából születhettek meg valaha az első csillagok, melyek azonban erősen különbözhettek a mostaniaktól. Valószínűleg csak halványan pislákoltak az univerzum sötétjében, ellentétben mai társaikkal.

Lángba borult felhők

A Kaliforniai Műszaki Intézet asztronómia-professzora, Richard Ellis szerint, ha lenne egy olyan űrhajó, amellyel visszamehetnénk az első csillagok születésének időpontjáig, azt látnánk, hogy valósággal lángba borul az ég - az űrobjektumok együttes fénykibocsátása ugyanis igen jelentős lehetett. A korai galaxisok egészen kicsik voltak: némelyikük átmérője csupán a tizedét tette ki a Tejútrendszerének.

Űrbéli ujjlenyomatok

George Becker, a Cambridge-i Egyetem asztrofizikusa szerint az ehhez hasonló felfedezések azt támasztják alá, hogy a gázfelhők afféle ujjlenyomatok, amelyeket a korai galaxisok hagytak maguk után. Ezeket a gázokat intergalaktikus anyagoknak nevezik. A felfedezés szerint nagyjából egymilliárd éve ionizálódott a csillagközi gáz - most ez alapján kutatják, hogy milyenek lehettek a korai galaxisok.

Avi Loeb, az amerikai Harward Egyetem csillagászati tanszékének vezetője állítja, hogy ha fel tudják térképezni a galaxisok és a köztük lévő hidrogéngáz terjedését, hamarosan fény derül a galaxisok helyei és az ionizált gázfelhők kapcsolatára is. Ebből pedig következtethetnek a legkorábban kialakult galaxisok kialakulására.

Mire számítanak?

Ha a végére járnak a tudományos felfedezésnek, akkor tisztább kép alakul ki a Tejút körüli területről, és annak létrejöttéről is, így a világűr talán kevésbé fog ismeretlennek és félelmetesnek tűnni. Szintén motiválja a kutatókat a lehetőség, miszerint a vallási elképzelések mellett végre tudományos alapot is szolgáltathatnak majd a teremtés történetének.

Ezt is szeretjük