Így nézett ki a Keleti pályaudvar 1884-ben: érdekes így látni a jól ismert épületet

Nézd meg képeken, milyen volt a Keleti pályaudvar régen.

Keleti pályaudvar régen
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

Budapest legforgalmasabb személypályaudvara a Keleti pályaudvar, amely négy fő vasútvonal kiindulópontja, valamint a legjelentősebb nemzetközi vasúti csomópont Magyarországon, és a legtöbb belföldi InterCity járat induló- és végállomása. Az épületet - legalább kívülről - általában azok is jól ismerik, akik nem sűrűn vonatoznak, hiszen fontos csomópont: sok más tömegközlekedési eszköz megállója vagy végállomása is található a pályaudvarnál, és több forgalmas útvonaltól, a Thököly úttól, a Kerepesi úttól és a Rákóczi úttól is karnyújtásra van.

A Baross téri objektum 1881 és 1884 között épült fel Rochlitz Gyula építész és Feketeházy János hídépítő mérnök tervei alapján. Bár a Keleti pályaudvar az elmúlt 140 év során több felújításon, bővítésen és átalakításon esett át, érdekes látni, hogy a korszerűsítések során sikeresen megőrizték a műemlék épület eredeti arculatát, és minden módosítás ellenére ma is nagyon hasonló a látkép.

A Keleti pályaudvar régen

Amellett, hogy az összkép nem változott jelentősen, azért mégis nagyon más napjainkban a Keleti pályaudvar és környéke, mint frissen épülve, és a múlt század elején. Nézd meg, hogy nézett ki a helyszín, amikor még nem volt ott a metróaluljáró, és a vasúti forgalom is sokkal szerényebb volt, mint ma!

Kiemelt kép: Getty Images

Játssz a Heineken kódokkal és nyerj!

Vásárolj promóciós csomagolású Heineken terméket, töltsd fel a kupakban vagy a nyitófülön található kódot és nyerj 4 fős amszterdami utazást vagy legyen tiéd a Heineken ajándékok egyike! Növeld a nyerési esélyed és játssz velünk 2024. július 17-ig!

Advertisement

Promóció

Ezt is szeretjük