Nyomoz és lecsap a KDNP! Íme, a legújabb KDNP-s projekt
Nincs mese, a kereszténydemokraták nem kímélik a kommunista utcaneveket, inkább átneveznék.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Jövő júliustól ne lehessen találkozni a kommunista diktatúra nyomát őrző utcanévvel Magyarországon - javasolják kereszténydemokrata és fideszes országgyűlési képviselők a helyi önkormányzatokról szóló törvényjavaslathoz benyújtott módosító indítványukban. A kormánypárti politikusok több mint ezer ilyen utcanévre bukkantak eddig.

Aki keres, az talál

Stágel Bence KDNP-s országgyűlési képviselő a szerdai budapesti sajtótájékoztatón kifejtette: javaslatuk értelmében nem viselhetné közterület vagy közintézmény olyan személy nevét, aki a 20. század önkényuralmi politikai rendszereinek megalapozásában, kiépítésében vagy fenntartásában részt vett.

Az indítvány kiterjed az olyan kifejezésekre, szervezetek nevére is, melyek a 20. század önkényuralmi rendszereire közvetlenül utalnak, vagy azok emlékét idézik.

A javaslatnak az a célja, hogy az érintett önkormányzatok változtassák meg azokat a közterületi és közintézményi neveiket, melyek mind a mai napig a kommunista diktatúra nyomait őrzik - összegzett.

Stágel Bencét elszomorítja, amit lát

Felidézte: a KDNP ifjúsági szervezete, az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség - IKSZ - régóta szorgalmazza, hogy az érintettek meghozzák ezeket a döntéseket. Stágel Bence, aki az IKSZ elnöke is, szomorúnak nevezte, hogy húsz évvel a diktatúrából történő szabadulás után az ország egyes településein járva egy különös időutazásnak lehetnek a szemtanúi.

- Lenin, Marx, Ságvári Endre, Kun Béla, Szamuely Tibor, Mező Imre, Münnich Ferenc, November 7., Népköztársaság, Felszabadulás, ezeknek ma már csak a 20. századról szóló történelemkönyvek fekete lapjaira való neveknek és fogalmaknak kellene lenniük - mondta.

Több mint ezer utcanév

Baranyai Zsolt, az IKSZ által indított www.zsakutca.iksz.net honlap szerkesztője arról beszélt, hogy, amikor a munkát elkezdték, arra számítottak, csak néhány tucat ilyen utcát találnak majd, ezzel szemben eddig több mint ezerre bukkantak Magyarország különböző pontjain. A honlapon az utcanevek és életrajzok mellett a megfogalmazott javaslatokat is összegyűjtötték - tette hozzá.

Stágel Bence megjegyezte még: az önkormányzatoknak az az érve, hogy azért nem változtatnak, mert költségigényes, a jövőben nem állja meg a helyét. A helyi önkormányzatokról szóló törvényjavaslat ugyanis arra az esetre, ha a közterület elnevezésének megváltoztatása miatt kell a hatósági okmányokat - lakcímkártyát, céges papírokat - cserélni, általános illetékmentességet rögzít.

Nincs kegyelem

Csöbör Katalin fideszes országgyűlési képviselő úgy fogalmazott: javaslatukkal is jelezni szeretnék, hogy a nemzetközi szocializmus semmivel sem volt különb, mint a nemzetiszocializmus, és nem lehetünk elnézőek vele szemben sem.

Hozzátette, az utcaneveket illetően is történtek változások 1990 után, mégis még mindig rengeteg olyan utca-, közterület- és közintézménynév van, mely méltatlan a demokráciában. Ezeket kell most végre megváltoztatni, hogy tiszta helyzetet teremtsenek - szögezte le a kormánypárti politikus.

Ezt is szeretjük