Az argentinok a világ legerotikusabb nemzete

Tudd meg, miért

Forró vérmérsékletből számos országban nincs hiány, de vannak kiemelkedő nemzetek.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Az argentin tangó kialakulásához a forró vérmérsékleten kívül a kiváló ritmusérzékre is szükség volt, ahogy a késő este életre kelő városokra is. A táncos lábú dél-amerikai nemzet egykor tabunak számító tánca ma már olyan elterjedt és népszerű, hogy világszerte táncolják azt, de egy dolog nem változott a kezdetek óta sem: ezt a táncot nem lehet érzelmi kötődés nélkül táncolni. Csak annak megy igazán ez a műfaj, aki tele van szenvedéllyel.

De nemcsak az argentinok fejlesztettek ki a női test ringatózására építő táncot. Dél-India klasszikus tánca, a bharatanátjam egyik őse szakrális női tánc, melyet az isteneknek táncoltak a lengén öltözött asszonyok a hindu templomokban.

Ahogy a spanyol flamencót is áthatja a szenvedély, és kihat az azt táncoló emberek egész életére. A temperamentumos életvitelű spanyol dzsipszik érzésvilágának teljes spektruma jelen van ebben a táncban.

A három egzotikus táncot ezen a nyáron te is megcsodálhatod a Táncestek a Karmelita Udvarban című szabadtéri programsorozat keretében.

Argentin tangó

Benne van a nosztalgia, a vágy, a pillanat öröme, az érzékiség, a szenvedély, az ölelés biztonsága. Az argentin tangóban mindenki megtalálja azt, amire a lelke éhezik - írja Oblivion - Félédes Feledés... című tango show-járól a Momentango Tango Company.

Az előadás a tangó ezer arcát mutatja meg, felidézve az elmúlt másfél évszázad tangótörténeti korszakait. Magyarország legnépszerűbb táncosai varázsolják a színpadra a tangócsalád táncait: a bohém milongát, a kavargó valsot és a mágikus tangót, melyek Buenos Airesen és Montevidón kívül a világ más nagyvárosait is sorra meghódították.

A hazai tangóélet jól ismert zenészei az aranykor slágereit éppoly szenvedéllyel húzzák, mint Piazzolla modern, ám a tradicionális tangóban gyökerező hangjait. Zenéjükkel - benne a tangó lelkének hívott bandoneon hangzásával - autentikus tangót játszanak a hol improvizatív, hol pedig koreográfiára épülő táncok alá.

Dél-India hagyományos tánca

A Sívasakti Kalánanda táncszínház Tálamantra című estje Dél-India táncművészetéről ad átfogó képet. A program klasszikus indiai darabokat, klasszikus tánctechnikát felhasználó modern koreográfiákat és indiai néptáncokat foglal magába.

A Somi Panni vezette társulat hagyományt és modernitást jelenít meg a színpadon a hozzájuk tartozó külsőségekkel, hangzással és hangulattal. Az indiai tánc ritmusa lehet vidám, játékosan könnyed vagy virtuóz, lehet lágyan lüktető, vagy harciasan vágtató, lehet hivalkodóan látványos vagy szerényen háttérbe húzódó.

A ritmus - tála - mint egy állandóan ismételgetett ima - mantra - kíséri végig a táncos életét. Dél-India klasszikus tánca, a bharatanátjam jelenleg kizárólag színpadi műfaj. Egyik őse az a szakrális női tánc, amelyet a hindu templomokban élő táncosnők az istentisztelet részeként adtak elő. Másik őse pedig az a színjátszó technika, amelyet a klasszikus indiai színház fejlesztett ki.

A drámákat, táncdrámákat férfiak és nők is játszották. Kézjelekkel, testtartásokkal, mimikával elevenítették meg a darab szereplőit. Ezeknek a technikáknak a felhasználásával született meg a mai bharatanátjam, mely élő műfajként nemcsak a múlt emlékének ápolására, hanem mai darabok létrehozására is alkalmas. Mindenképp érdemes megnézni a távol-keleti táncot a Karmelita Udvarban.

Spanyol flamenco

A Flamenco egy örök újjászülető műfaj, mely kifogyhatatlan forrása egy-egy izgalmas új találkozásnak. Lippai Andrea és társulata a FlamenCorazon Arte Táncszínház ezt az újjászületést fogalmazta meg legújabb darabjával a Flamenco: Tavasszal.

A tavasz a teljes átlényegülését jelenti a természetnek, mely színeket, illatokat, hangokat, fényeket terít elénk. Őseink a világ minden táján az életfa motívumokkal, dúsan virágzó, organikus képekkel fejezték ki a csodálatukat, a természetfeletti energiáknak. A fokozatosan ébredő, átalakuló csodák kifejezésére számtalan kísérlet történt a művészeti ágakban. Egy virtuóz, fiatalos életörömöt sugárzó előadással készül a társulat, melyre érdemes időben megváltani a jegyeket, hogy ne maradj le róla.

Ezt is szeretjük