Rájöttek, hogyan válhatna láthatatlanná egy ember: még csak nem is bonyolult
A kulcs a kaméleon színváltoztatásában keresendő.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A kaméleon a legkülönlegesebb állatok közé tartozik, fontos ismertetőjegye, hogy színváltoztatással bármikor be tud olvadni a környezetébe.

Azt már eddig is tudtuk, hogy ez a különleges képesség a rejtőzködésre és a fajok közötti kommunikációra szolgál, de most az is kiderült, hogyan csinálják. Sőt, a tudósok szerint ez még abban is segíthet, hogy láthatatlanná tegyenek bizonyos tárgyakat, vagy akár egy embert is.

Eddig rosszul tudtuk

Korábban is léteztek teóriák arra vonatkozóan, hogy hogyan képes megváltoztatni a színét a kaméleon. A tudósok eddig azon az állásponton voltak, hogy a halakhoz és más hüllőkhöz hasonlóan a pigmentek játszanak szerepet a folyamatban, ám egy új kutatás megcáfolta ezt az elméletet.

A Genfi Egyetem professzorai a párduckaméleont vizsgálták, amikor rájöttek a titokra. A kaméleonok bőrét nanokristályok borítják, amelyek állását a hüllő képes változtatni. Ha a kristály irányt vált, más lesz a visszavert fény is, vagyis színmódosulás következik be.

A kutatást végző dr. Jérémie Teyssier fizikus és dr. Suzanne Saenko biológus elmondták, hogy az éppen aktuális árnyalat az állat lelkiállapotától függ: ha nyugodt a kaméleon, sűrűbbre zárkóznak a kristályok, ami kék színt eredményez, izgatott állapotban pedig lazább lesz a rendszer, ekkor sárga vagy piros hullámok sugárzódnak vissza.

Máshol is hasznos lehet

A Nature Communications folyóiratában megjelentetett tanulmányból az is kiderül, hogy ez nemcsak az állatvilág ismerete szempontjából hatalmas felfedezés, de további vizsgálatok után valószínűleg más területeken is hasznosítani tudják majd az információt.

A következő lépés az lesz, hogy feltérképezik a kristályok mozgatásának mechanizmusát, e tudás birtokában pedig valószínűleg teljesen megújulnak az álcázási módszerek. A kutatók szerint így feltehetően még arra is lesz lehetőség, hogy új, színváltó anyagokat hozzanak létre, vagy észrevétlenné, láthatatlanná tegyenek egy tárgyat, sőt, akár egy embert is.

Ezt is szeretjük