Egyszerre tragikus és lenyűgöző látvány: videón egy kaméleon utolsó pillanatai

Döbbenetes képsorok.

GettyImages-953893978

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

Egyedülálló jelenetet sikerült megörökítenie a Big Little Journeys című természetfilm alkotóinak. A videón egy kaméleon utolsó pillanatai láthatók.

Kaméleon halála

A felvételen egy Madagaszkáron élő Labord-kaméleon (Furcifer labordi) figyelhető meg, ami a tojásrakás után nem sokkal elpusztul. Ez ennél a fajnál nem számít különlegesnek, ugyanis a Labord-kaméleonok a négylábú gerincesek között az egyik legrövidebb élettartammal rendelkeznek, csupán 4-5 hónapig élnek a kikelés után, így a tojásban több időt töltenek, mint azon kívül. 

Ez a faj túlélési stratégiájának része, derült ki a Live Science cikkéből. A felnőtt példányok nem élik meg a száraz évszakot, és minden energiájukat a szaporodásra fordítják.

A dokumentumfilmben látható jelenet egyszerre szívet tépő és gyönyörű. A kaméleon életének utolsó másodperceiben a bőre intenzív színváltásokon esik át.

"Mintha az utolsó szavait mondaná ki" - fogalmaz a sorozat narrátora, Bumper Robinson. A haláltusa során történő színváltozások az idegi jelek folyamatos továbbításának köszönhetők, melyek hatással vannak a nanokristályokat tartalmazó bőrsejtekre. A szaporodás utáni programozott halál egyébként a polipoknál vagy a lepkéknél is megfigyelhető jelenség.

Egyes polipfajoknál szintén nem ritka a színváltás képessége. Nézd meg az erről szóló cikkünket ide kattintva.

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal, tökéletlenségünkkel? Hogyan dolgozzuk fel az életünkben felmerülő elakadásokat? 

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Fontos határidő jár le január végén: minden magyar autósnak tudnia kell róla

Több mint 3 millió magyar autós érintett!

Elolvasom

Kiemelt képünk illusztráció, forrás: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük