Felháborító! Ha itt adományozol, nem jut el a rászorulókhoz
Sohasem gondoltuk volna
Megdöbbentő, hova kerülhetnek az elajándékozott holmijaid.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Átrendezted a szekrényed, összegyűlt egy halom felesleges ruha, és nem tudod, mit kezdj velük? Magazinok, tévéműsorok és reklámok tömkelege hívja fel a figyelmedet az adományozásra; ide utald a pénzt, oda vidd a ruhákat. Nem lehetsz azonban teljesen biztos abban, hogy valóban jótékony célra fordítják felajánlott értékeidet. Pontosan ezért tört ki a ruhagyűjtő konténerekkel kapcsolatos botrány is.

Könnyen használhatóak a bevásárlóközpontok parkolójában elhelyezett ruhagyűjtő konténerek. Összegyűlik egy kupac ruha, beleteszed egy nagy zacskóba, és amikor mész vásárolni, viszed magaddal, és bedobod a kihelyezett konténerbe. Hihetetlen, hogy ilyen egyszerűen jótékonykodsz is, még a heti nagybevásárlás előtt. El kell, hogy szomorítsunk: valóban hihetetlen.

Ide kerülnek a jótékony célra szánt ruháid

Tatabányán történt meg az eset, hogy egy kíváncsi adakozó úgy döntött, felhívja az egyik ruhagyűjtő konténeren feltüntetett szervezetet, hogy megbizonyosodjon arról, jó helyre kerültek adományai. Legnagyobb megdöbbenésére egy használtruha-nagykereskedés alkalmazottja vette fel a telefont.

A cégek, amelyek kihelyezik a konténereket, illetve arra buzdítanak, hogy ezekbe helyezd kidobni szánt ruháidat, és ne a kukába, a segélyszervezeteket is támogatják. Nagyrészt viszont eladják az anyagokat; a használhatóbb darabokat visszaforgatják a kereskedelembe, a szakadtabb, hasztalan anyagok pedig tökéletesek géprongynak, amelynek világpiaci ára kilogrammonként körülbelül 160 forint.

Az emiatt kitört botrányt az okozta, hogy a konténereken jól látható piros betűkkel szerepelt a Vöröskereszt felirat, amelyből mindenki arra következtetett, hogy bedobott ruhái automatikusan a szervezethez kerülnek. Mellékesen tüntették csak fel annak a cégnek a nevét, ami a szervezetet csupán támogatta, valamint a szükséges, jó állapotban lévő darabokat adta át nekik. Csak azokat, amelyekre előre egyeztetve a segélyszervezet igényt tartott. Ma már nem szerepel a Vöröskereszt neve a - modernebb - ruhagyűjtő konténereken.

Fontos, hogy megjegyezd; ezek a konténerek nem garantálják azt, hogy a rászorulókhoz kerülnek a ruháid. Ha valóban adományozni szeretnél, tisztítsd ki a még használható, jó állapotú holmijaidat, és személyesen vidd el ezeket valamelyik segélyszervezethez - erre buzdítják a jótékonykodni vágyókat ezek dolgozói is. A maradék, menthetetlen vagy szakadt anyagokat pedig bátran viheted bevásárlás előtt a ruhagyűjtő konténerbe.

Ezt is szeretjük