Itt az IMF - Meddig erősödhet a forint?
Elemzők arról, hogy mi várható azután, hogy az Európai Bizottság zöld utat adott a tárgyalásoknak, milyen esetekben eshet 280 alá az euró.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Forinterősödést, állampapír-piaci hozamcsökkenést és részvénypiaci ralit hozott az Európai Bizottság bejelentése, miszerint készen áll a tárgyalások megkezdésére Magyarországgal egy elővigyázatossági hitelkeretről. Az IMF-EU-hitelkeret nagysága a tárgyalásokon dől majd el, ugyanakkor Magyarország még a megállapodás előtt kiléphet a nemzetközi kötvénypiacra - közölte szerdán elemzői véleményekre hivatkozva az MTI.

A hírügynökségnek Varga Zoltán, a QUAESTOR Zrt. elemzője elmondta: bár a nemzetközi befektetői hangulat is javult, a magyar piac az európai tőzsdeindexeket felülteljesítve emelkedett, amit egyértelműen a bizottság döntése indokol.

Az euró árfolyama hétfőn még közelítette a 300 forintot, majd szerdán délután négykor az eurót 288,05 forinton jegyezték a bankközi devizakereskedelemben, szemben a kedd délutáni 294,11 forinttal. Az árfolyan később újra emelkedni kezdett, pénteken például 287-289 körül mozgott.

Kérdés, hogy mi várható? Az origo.hu-nak nyilatkozó elemzők szerint a hét eleji hirtelen erősödés után a forint piacán egy kisebb korrekcióra számíthatunk, azonban ha az IMF-tárgyalások a várakozásoknak megfelelően alakulnak - és az eurózóna-beli adósságválság miatt nem romlik a befektetői hangulat - akkor néhány hónapon belül 280 forint alá süllyedhet az euróárfolyam.

Lendületet kaphat a forint

Saághy Pál, az Equilor vezető deviza-üzletkötője a lapnak elmondta, további lendületet adhatnak a forintnak az IMF-hitelfelvétellel kapcsolatos, akár a tárgyalások menetrendjével, akár a hitel összegével kapcsolatos részletek, és ha sikerül áttörni az erős technikai támaszt jelentő 286-os árfolyamot - ahonnan a kurzus a hét eleji erősödés végén visszafordult -, akkor 280-ig, további erősödés esetén pedig 276-ig nyílhat tér a hazai deviza számára. A napokban tapasztalthoz hasonló erősödés után mindazonáltal szinte menetrendszerű a korrekció, amely 293 forintig lökheti vissza az euróárfolyamot.

Saághy Pál úgy vélekedett, a forint árfolyamát két tényező határozza meg: az eurózóna perifériájának problémái, illetve az EU-val és az IMF-fel folytatott tárgyalások helyzete. Ezek akár ki is olthatják egymást, de előfordulhat, hogy egymást erősítve hatnak - jó esetben a forint erősödése, rossz esetben a gyengülés irányába.

275-ig erősödhet

Balogh Balázs, az XTB Magyarország elemzője a lapnak azt emelte ki, a legfontosabb, hogy az euró/forint árfolyam kilépett az emelkedő csatornából. A szakember az erősödés után szintén korrekcióra számít, amely szerinte 292,8 forintig drágíthatja az eurót. A hitelfelvétellel kapcsolatos kedvező hírek később két lépésben, 275-ig erősíthetik a forintot, az utóbbi szintet - ha gyorsan megállapodunk az IMF-fel - Balogh Balázs szerint akár már június közepére is elérhetjük.

Az XTB elemzője úgy vélte, ez a szint megfelel a fundamentumoknak, így hosszabb távon is megmaradhat. Abban az esetben pedig, ha a rossz hírek kerekednek felül - elhúzódnak a tárgyalások, súlyosabbá válik az eurózóna adósságválsága - az euró/forint árfolyam csak 300-ig emelkedik, itt ugyanis, mint az elmúlt hetekben-hónapokban többször is láttuk, nagyon erős ellenállásba ütközik.

Ezt is szeretjük