EU-s ügyek: Gulyás Gergely elárulta, miért feszíti a kormány a húrt
Az EU többször kérte, hogy ne piszkálják a jegybankelnök fizetését. Semmibe vettük a kérést. Miért?

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Matolcsy György a héten veszélybe sodorta az IMF-fel való megállapodást, mégpedig azzal, hogy egy olyan módosítást nyújtott be a jegybanktörvényhez, amit korábban az Európai Központi Bank és az Európai Bizottság is kritizált. Még nagyobb baj, hogy ezzel semmibe vette az IMF kérését, hogy ne így módosítsák a törvényt, amely álláspontjuk szerint ilyen formában veszélyezteti a jegybank függetlenségét.

Gulyás Gergely

Ez azért probléma, mert ez lenne az egyik feltétele az IMF-fel való tárgyalások megkezdésének, később pedig a tőlük kért gigahitel felvételéhez. Az ATV Egyenes beszéd című műsorában a fideszes Gulyás Gergelyt Kálmán Olga kérdezte arról, miért feszíti a kormány a húrt?

- Előző vendégemmel, Vértes Andrással azzal fejeztük be a beszélgetést, hogy ha a jegybank törvény módosítása úgy marad, ahogy Matolcsy György benyújtotta, akkor nem lesz IMF-megállapodás, hiszen a súlyosan kifogásolt tételek nagy részén nem változtatunk. Mi szükség van erre, miért nem változtatunk?

- Most abba a találgatásba ne menjünk bele, hogy ez a kifogások hány százaléka, nagy vagy kis része. Ezek a módosítások azok, amelyek a szükséges konzultáció miatt már egy hónapja az Európai Bizottságnál vannak. Ezt nyújtotta be a kormány. Eközben ugyanakkor folynak a tárgyalások. Szerintem ennek rövid időn belül lehet is eredménye.

Általános fizetési plafon

(..)

- A fizetés miért olyan kardinális kérdés az önök számára? Tehát miközben azt kérték, hogy időközben nem módosítható a jegybankelnök fizetése, miért hagyták mégis benne a törvényben?

- Azért, mert a magyar kormánynak az volt az álláspontja, hogy van egy általános fizetési plafon. Ez a 2 millió forint, ez mindenkire irányadó. Szerintem, ha a jegybankelnök másfélszer keres többet, mint a miniszterelnök, az nem feltétlenül baj, értjük ezt az érvet, csak szerintem már súlya nincs onnantól kezdve, hogy a jegybank elnöke megtette azt a gesztust, hogy lemondott a fizetéséről.

- Ettől még nem válik meg nem történtté az a tény, hogy az önök mandátuma ideje alatt csökkentették a jegybankelnök fizetését.

- Ahogy másoknak is a megbízatása alatt csökkent.

- Itt nem másokról van szó.

- Ez egy általános rendelkezés. Nem az történt, hogy valaki a jegybankelnökre speciálisan kidolgozott egy szabályt, és bosszút állt a jegybankelnökön.

- De a jegybank speciális.

- Szerintem ennek az országnak nagyon sok önálló államhatalmi ága van, és mindenkit érintett a 2 milliós plafon, aki állami cégnél vagy az állami szférában dolgozik. Minden ilyen kérdés egyébként a most folyó tárgyalások része.

- Ha a most folyó tárgyalások része, akkor miért nyújtotta be ma a módosítást Matolcsy György?

- Ez egy törvénymódosítás, amihez még módosító indítványokat be lehet nyújtani.

Viszont miután van egy eljárási rendje az Országgyűlésnek, ahhoz, hogy az attól való eltérés nélkül tudjuk tárgyalni az ügyet, az szükséges, hogy mielőbb az Országgyűlés elé kerüljön a törvényjavaslat.

Még módosulhat

- Tehát, amit ma Matolcsy György benyújtott, az még módosulhat.

- Mint bármelyik törvényjavaslat, ez is, és miután ezzel egyidejűleg folynak a tárgyalások, ennek megfelelően a törvényhozási eljárásban rendes szabályok szerint, ha az egyezség ezt megkívánja, akkor további módosításokat meg lehet tenni.

- Magát a filozófiáját nem értem ennek az egésznek. Miközben nagyon sok szervezettel vagyunk hétköznapi nyelven fasírtban, annyi mindent kifogásolnak a kormány döntéseivel kapcsolatban, akkor ilyen egyszerű kérdésekben, mint például a jegybankelnök fizetése, amiről egyébként már le is mondott, miért kell feszíteni a húrt?

- Ha az Európai Bizottság kritikája csak erre irányult volna, akkor valószínűleg már rég lenne megegyezés. Itt olyanokat is számon kértek ezen a kormányon, amelyeket a korábbi kormányoknak jóváhagytak.

Ez az, amit szerintem egyetlen kormány sem fogadhat el, vagy legalábbis akkor olyan magyarázatot kell kapnia, ami ezt indokolttá teszi.

- A magyarázatot már most megadom önnek. Ne várjanak a magyarázatra. Az igaz, hogy a Gyurcsány-kormány is élt azzal a taktikával, hogy megemelte a monetáris tanács tagjainak számát, de akkor más fronton nem nyitott tüzet a Nemzeti Bankra, ezért aztán erre senki nem figyelt.

- Szerintem ez sincs így, hiszen Járai Zsigmond idején is lehetett hallani, hogy a kormány minősíti a jegybank döntéseit, és hogy ez milyen elfogadhatatlan gyakorlat. A 2002-es kormányváltás után Járai Zsigmondnak mit kellett hallgatnia azért, mert elmondta, hogy ezzel a gazdaságpolitikával a szocialisták tönkreteszik az országot, amiben igaza volt. Nagyon szégyellheti magát az, aki ezt úgy kéri számon ezt a kormányon, mintha ennek nem lett volna előzménye.

- És?

- Szerintem ez nem teljesen lényegtelen. Mérjünk egyenlő mércével. Tehát miután folyamatban van egy egyeztetés, ezért kár egyes elemeket kiemelni. A magyar kormány azon van, hogy az egyetértés létrejöjjön az Európai Unióval, az Európai Központi Bankkal és az IMF-fel, hogy a hitelszerződést meg lehessen kötni.

A beszélgetés további részét az ATV.hu oldalán, ezen a linken nézheted meg.

Ezt is szeretjük