Tengeri szörnyként árulták a földönkívülinek kinéző ráját: a turisták vitték, mint a cukrot

A dokkokban állomásozó tengerészek készítették a Jenny Hanivernek keresztelt, állítólagos tengeri szörnyeket.

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Jenny Haniver nevét hallva évszázadokkal ezelőtt még sokak háta borsózott, akik hitték, hogy a legenda szerint ártó tengeri szerzet valóban létezik. Úgy terjedt el, a lény, pontosabban az ilyen lények felugrálnak a hajók fedélzetére, és megtámadják azok legénységét.

A Jenny Haniverek tulajdonképpen egyfajta sellőkként éltek a köztudatban. Misztikus vízi élőlényekként, melyek iránt félelem és kíváncsiság egyszerre ébredt az emberekben.

A Jenny Haniverek mindeközben porcos halak, általában ráják tetemeinek preparátumai voltak, melyeket az antwerpeni dokkokban időző tengerészek készítettek, és adtak el jó pénzért más tengerészeknek vagy turistáknak.

A rájatetemeket formára vágták, itt-ott összetűzték, hogy alakjuk minél emberibb, egyúttal démoni is legyen, majd kiszárították ezeket. Végül lelakkozták, hogy tartósabbak és még hitelesebbek legyenek a sokakat megvezető alkotások. A sokféle formájú rája sokféle formájú Jenny Haniver készítését tette lehetővé.

A Jenny Haniver neve kérdéses, honnan ered. A legvalószínűbb magyarázat, hogy a francia jeune d'Anvers, azaz fiatal antwerpeni kifejezésbe hallhatták bele a nyelvet nem értők a Jenny Haniver nevet.

A cikk az ajánló után folytatódik

Szenvedélyeink fogságában - Az addikció és a kontrollvesztés pszichológiája

A Femina Klub júniusi vendége Dr. Zacher Gábor toxikológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között a kultúránkban hangsúlyosan jelen lévő függőségek kérdéseiről beszélget.

Zacher Gábor szerint, ha saját magunk elé tükröt tartunk, akkor 4-5 függőséget mindenki fel tudna sorolni. Igaz ez?

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. június 5. 18 óra

Helyszín: József Attila Színház

Promóció

Azt nem tudni, mikor kezdték készíteni és árulni a Jenny Hanivereket, de azt igen, hogy írásban először 1558-ban említették őket az állatokat ismertető IV. Historia Animaliumban. Konrad Gesner, a könyv szerzője jól tudta, hogyan készülnek ezek a szuvenírek, és leleplezte a titkot a könyv majdani olvasói előtt.

Hiába a felvilágosító sorok, még igen sokáig élt a tévhit az emberekben a tengeri szörnyecskékről. Olyannyira, hogy egy-egy későbbi, tengeri rémségeket ismertető könyv továbbra is szólt róluk, mint létező élőlényekről.

Ezt is szeretjük