Ma avatják szentté II. János Pál pápát
Még mobilalkalmazáson is lehet követni az eseményt
Egész héten zajlottak a megelőző események.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A mai napon, április 27-én avatják szentté Rómában, a Vatikánban II. János Pál és XXIII. János egykori pápákat.

II. János Pál pápa

A vasárnapi ünnepséget több napos egyházi eseménysorozat előzte meg, mint például a kedden tartott sajtótájékoztató a boldoggá, illetve szentté avatás eljárásáról, valamint arról, hogy miért lett szent belőlük.

Még applikáció is indult

II. János Pál szentté avatásának ügyét a pápa kanonizációs ügyeinek posztulátora, a lengyel Slawomir Oder vitte előre. A megelőző eseményeken részt vett II. János Pál személyi titkára, Stanislaw Dziwisz krakkói érsek, az egykori vatikáni szóvivő, Joaquín Navarro-Valls, aki a pápa oldalán töltött éveket idézte fel.

A szentté avatás eseményére több ezer újságírót vártak, ezért a VI. Pál vatikáni audienciateremben nyitottak sajtóközpontot. Az eseményeket nyomon lehet követni ezen a honlapon, közösségi oldalakon, valamint okostelefonokra letölthető alkalmazáson is.

Több nyelvű templomok állnak rendelkezésre

Az eseményre rengeteg zarándokot is várnak, ezt bizonyítja, hogy szombat éjszaka a római városközpontban található összes templom nyitva tartott éjszaka az imádkozni vagy gyónni vágyók számára. Külön-külön templomot kaptak a lengyel, spanyol, angol és francia nyelvű hívők, de az arab nyelvűeknek is külön templomot biztosítottak.

II. János Pál pápa temetése

A szentté avatás szertartása a Szent Péter téren délelőtt tíz órakor kezdődik, a résztvevőket, zarándokokat pedig reggel fél hattól engedik be a térre. A hatalmas tömegre készülve a Vatikán környékét már szombaton elzárták az autós forgalom elől. Az ünnepi szertartást Róma különböző pontjain 14 óriáskivetítőn követhetik a hívők. A misét közvetítik lengyel, francia és angol nyelven is.

A két korábbi pápa szentté avatását még tavaly júliusban jelentette be Ferenc pápa. A szentté avatást a boldoggá avatás előzi meg, ami azt jelzi, hogy az elhunyt pápa hitvalló volt, tehát hősies fokban gyakorolta az erényeket, vagy vértanú volt, tehát életét áldozva tett tanúságot Krisztusba vetett hitéről.

A kettő közötti különbség, hogy a boldoggá avatás esetén az egyház megengedi, amíg a szentté avatás esetén elrendeli az elhunyt hivatalos tiszteletét. Továbbá a szentté avatás előfeltétele, hogy a boldoggá avatás után csoda történjen.

Ha a csoda a kivizsgálása során hitelesnek bizonyul, akkor egy összefoglaló Compendium készül, amit minden Rómában tartózkodó bíboros és püspök véleményez. A szentté avatást tanúsító latin nyelvű hivatalos dokumentumról, a Litterae Decretalesről a Kongregáció gondoskodik. II. János Pál pápa 2005-ben halt meg, 84 éves korában, utódja, XVI. Benedek pápa avatta boldoggá 2011 májusában. 

II. János Pál pápához több csodát is kapcsolnak, az első egy Parkinson-kórban szenvedő francia nővér, Marie Simon Pierre csodálatos, magyarázat nélküli felgyógyulása volt, a másik pedig egy beteg Costa Rica-i asszony szintén megmagyarázhatlan, hirtelen állapotjavulása.

Képek forrása: II. János Pál idősen - wikipedia.org/José Cruz, a pápa temetése  - wikipedia.org; főkép és mobilon megjelenő kép - a pápa fiatalabb korában - karoljozef.blogspot.hu, Vatikán - hu.wikipedia.org, Diliff.

Ezt is szeretjük