Utoljára áll színpadra a két zenész

Jamie Winchester és Hrutka Róbert külön utakon folytatja. Bár a gitárt nem teszik le végleg, pénteken utoljára zenélnek együtt a Millenárison.

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Bár azóta nem egy slágerük született, tudjuk, hogy a Jamie Winchester és Hrutka Róbert nevével fémjelzett zenekar egyik legnagyobb húzása az It’s your life volt.

Azt is, hogy minden évben sikerült vagy a Művészetek Palotáját, vagy a Budai Parkszínpadot megtölteniük a Wood&Strings koncertekkel.

És ma már azt is tudjuk, hogy a zenekar november 28-án hallható utoljára, Jamie és Robi útjai ugyanis különválnak. A jövőről még keveset árulnak el a fiúk, a kezdetekről azonban annál többet - például azt, hogy minden egy poros garázsból indult.

A garázstól a színpadig és a filmekig

A Jamie és Robi nevével fémjelzett zenekar idén ünnepli fennállásának nyolcadik évfordulóját, pedig a két zenész már 17 évvel ezelőtt a közös jövőt tervezgette. Minden egy debreceni fesztivál beállásán kezdődött 1991-ben, a gyors ismeretség pedig elég volt ahhoz, hogy hamarosan együtt pengessék a gitárokat egy poros pincében. Amikor aztán majdnem megszületett a közös irány, és vele együtt az első közös dalok, a pince valahogy hanyagolódni kezdett, és, bár a két zenész barátsága onnantól kezdve egy kicsit sem kopott, a közös zenélés egy időre háttérbe szorult. Jamie session-zenészként jó néhány produkcióban feltűnt: játszott többek között Koncz Zsuzsa zenekarában, Révész Sándorral, Pierrot-val, Gerendás Péterrel, továbbá turnézott a Bornai Tiborral alapított Baba Yagával, és lemezt készített többek között a Nyerssel és a Jazz+Azzal. Robi pedig szintén session-zenészként az R-Goval nyűtte a húrokat, ám emellett akkori zenekarával, az OK-kal is koncertezett, és a filmzenék világában is letette a névjegyét.

Zenekart, de azonnal!

A külön utak aztán mégis keresztezték egymást: a két zenész Tolcsvay László T-Monogram nevű zenekarában találkozott ismét, az országos – Erdélyt is érintő – turné közben azonban a pihenőnapokat már nem a pincében töltötték, hanem a stúdióban. Számos slágernek ígérkező dalötletük volt már akkor is, ám a befutó mégis egy Robi zsebében lapuló, angol nyelvű dal lett: az a bizonyos It’s your life, ami aztán évekre kijelölte a zenészek útját.

A dal olyannyira nagy sikert aratott, hogy onnantól kezdve nem volt megállás: koncertek kellettek, ahhoz pedig zenekar, mégpedig azonnal. A basszusgitárosi pozíció nem volt kérdéses: Giret Gábor - aki már a pincepróbákon is részt vett, és nem mellesleg a Rapülők zenekarával is játszott - Robi gyerekkori jóbarátja volt, és Jamie-nek sem kellett sok idő, hogy beleszeressen a játékába.
A dob mögé Borlai Gergő került, a billentyűk mögé pedig Galambos Zoltán, akiről már akkor is sokat lehetett hallani szakmai berkekben. Dely Domonkost Borlai Gergő mutatta be a srácoknak, mint korábbi roadját, akiről gyorsan kiderült: ugyanannyira tele van zenével, mint a zenekar többi tagja.

Aranylemez, teltházas turnék és a Wood&Strings

2001-ben tehát megszületett a Jamie Winchester és Hrutka Róbert zenekar, onnantól pedig nem volt megállás. Fellépést fellépés követett: játszottak klubokban országszerte, és szinte az összes hazai fesztiválon megfordultak. Mindeközben elkészítették első stúdióalbumukat It’s your life címmel, amely hamarosan aranylemez lett.

Bár a zenészek ezután is szinte folyamatosan koncerteztek, az újabb lemezre nem kellett sokat várni: a második stúdióalbum 2003 márciusában jelent meg Last One Out... (Please, Close the Door) címmel, amelyhez többek között egy igen pikáns videó is készült a Magyar Vándor és a Valami Amerika rendezője, Herendi Gábor segítségével. A lemezt 2003 végén mutatták be a Petőfi Csarnokban – teltház előtt.

A második albumot követően az akusztikus hangszereké, és velük együtt a Wood&Strings unplugged koncerteké lett a főszerep, ahol a zenekart minden alkalommal a Mendelssohn kamarazenekar egészítette ki Wolf Péter vezényletével, valamint többek között olyan közreműködőkkel, mint Tóth Edina, Tunyogi Orsi, Schmidt Vera, Tolcsvay László, Tóth János Rudolf, Für Anikó és Rúzsa Magdolna.

Diszkográfia
  • It's your life maxi lemez és stúdióalbum - 2001
  • Last One Out... (Please, Close the Door) stúdióalbum - 2003
  • One Way to Heaven maxi lemez - 2003
  • Wood&Strings koncertfelvétel CD-n és DVD-n - 2004
  • Hole stúdióalbum - 2005
  • The Trouble You're In EP - 2007

A koncerteket és az arról készült felvételeket a zenekar harmadik stúdióalbuma és kiadójuk alapítása követte, így a Hole 2005-ben már a szerzőpáros saját kiadója, a Last One Out Records gondozásában jelent meg.
A LOO Records egyben új távlatokat is nyitott Jamie és Robi előtt. Nemcsak saját anyagaik kiadásáról gondoskodhattak innentől kezdve, de lehetőségük nyílt olyan előadókat is segíteni, mint például a Megasztárban feltűnt Schmidt Vera, de Für Anikó is általuk mutathatta meg, hogy nem csak színészként van keresnivalója a színpadon.
2007-ben így már Für Anikó kísérőjeként is számos alkalommal láthatta őket a nagyérdemű, emellett pedig kezükbe vehették Jamie és Robi zenekarának első EP-jét is, amely szintén ebben az évben jelent meg The Trouble You’re In címmel.
 

Még utoljára megtöltik a Millenárist

Az elmúlt nyolc igen termékeny év azonban nem készteti megállásra a fiúkat. Bár Jamie Winchester és Hrutka Róbert közös zenekarukkal november 28-án lépnek utoljára színpadra a Millenárisban, nem teszik le a gitárt.
- Úgy érezzük, jó lenne új pályákon és irányokon, új társakkal kipróbálni magunkat. Már a kezdeteknél megfogadtuk, hogy addig csináljuk a zenekart, amíg mindkettőnket motivál és inspirál, és amíg érezzük, hogy van hová fejleszteni - meséli Jamie.

- Nagyon szép nyolc évünk volt - teszi hozzá Robi. - Remélem, mindannyian megtaláljuk a számításainkat, és azokat a pillanatokat, amit együtt éreztünk minden egyes koncert után. Amelyekért érdemes zenélni.

Még nincs jegyed?
Jamie Winchester és Hrutka Róbert utolsó koncertjét a Millenáris Teátrumban adja 2008. november 28-án. Jegyek elővételben a koncertet megelőző napig kaphatók országszerte, a koncert napján pedig a helyszínen vásárolhatók meg.
Ezt is szeretjük