Papnövendékek lettek öngyilkosok az 500 éves iskolában: egyesek szerint maga a gonosz lakozik az épületben

Mi kényszeríthet arra papnövendékeket, hogy öngyilkosságot kövessenek el? Dermesztő legenda kering Írországban, Maynooth városában.

Írországi szellemjárás Maynooth városában

Viharos múlttal rendelkezik az Írországban, Maynooth kisvárosában található Szent Patrik Kollégium, ahol szellemjárás legendája maradt fenn.

A több mint 500 éves épületegyüttes ódon termeiben megszámlálhatatlan emlék őrzi a hely múltját, ám az egyik szobája mindegyiknél különlegesebb: egyesek szerint olyasmik történtek ott, amiért kénytelenek voltak óvintézkedéseket tenni a diákok védelmében.

Váratlan öngyilkosságok

1833-ban a több száz éves épületegyütteshez csatolták a Logika és Retorika Házát, ami a papnövendékeknek adott átmeneti szállást, mintegy kollégiumként szolgált. Ebben a házban található a kettes számú szoba, ami a legenda szerint sötét titkokat őriz.

A kettes számú szoba.
A kettes számú szoba.
Fotó: Irish Independent (1978, június 25.

A helyiségben ugyanis különös öngyilkosságok történtek. 1840-ben történt az első, amikor is a papnövendék, Sean O’Grady holttestére bukkantak szobában. A nyakán egy hatalmas seb tátongott. A feltételezések szerint egy borotvával vágta fel saját magának. Az eset olyan megrázó volt, hogy utána 19 évig senki nem akarta kivenni a szobát.

Következő lakója Thomas McGinn volt, aki új tanulóként a beiratkozás előtti héten érkezett a kollégiumba. Abban a szobában kapott szállást, ahol korábban a másik diák öngyilkos lett. McGinnt is értesítették a helyiség múltjáról.

Az ott tartózkodó fiút éjjel-nappal imádkozni látták, ami talán még egy vallási pályára készülő személy esetében is figyelemfelkeltő. Nem hiába: még azon a héten, a pénteki mise előtt a tanuló bement a szobájába, megvágta magát borotvával, majd kiugrott az ablakon.

A fiú nem halt meg azonnal, hanem rendkívül súlyos állapotban kórházba került. Dr. McCharty, a kollégium akkori igazgatója meglátogatta őt. Halála előtt a menthetetlenül sérült diák elmondta neki,  hogy a szobában, ahol elszállásolták, a gonosz jelenlétét érezte, és az vezérelte cselekedeteit. Állítása szerint egy démoni arcot is látott megjelenni a tükörben azon a napon. 

A szobáról megjelent cikk részlete.
A szobáról megjelent cikk részlete.
Fotó: Irish Independent (1948

A különös esetek sora ezzel nem ért véget. Állítólag később egy pap is eltöltött egy éjszakát a rémisztő szobában, aki másnap reggelre megőszült, és nem tudott beszélni senkinek sem az éjszaka látottakról.

Végül, 1860 október 23-án az események hatására a lakószobát a történelem tanszék tanulószobájává alakították át, és az ablak elé helyezték Szent József oltárát, a békés eltávozás védőszentjéét. A diákokat, mivel önkezűleg vetettek véget életüknek, jelöletlen sírokba helyezték örök nyugalomra a kollégium temetőjében.

A kollégium temetője.
A kollégium temetője.

A kettes számú szoba azóta is hátborzongató hely a diákok számára. A padlón lévő sötétebb foltokról úgy vélik, vérmaradványok, amit a kollégium kémialaborja sem cáfolt. Hiába próbálták, nem lehet semmilyen szerrel eltávolítani őket. Noha ez már-már babonás előírás, de elővigyázatosságból tilos tükröt vinni a szobába, nehogy a gonosz arca megjelenjen benne, és újabb tragédia történjen.

A cikk az ajánló után folytatódik

Játssz a Heineken kódokkal és nyerj!

Vásárolj promóciós csomagolású Heineken terméket, töltsd fel a kupakban vagy a nyitófülön található kódot és nyerj 4 fős amszterdami utazást vagy legyen tiéd a Heineken ajándékok egyike! Növeld a nyerési esélyed és játssz velünk 2024. július 17-ig!

Advertisement

Promóció

Azóta egyébként nem jelentettek újabb halálesetet, és a tanulótermet ma is használják. Reménykednek abban, hogy a védőszent ereje megóvja őket a különös, gonosz entitástól, amelynek a jelenlétét a diákok állítólag a falak között tapasztalták.

A világ 7 legijesztőbb temploma: kinézetre alig látszik, hogy hátborzongató múltjuk van

Minden országban akad olyan templom, amit rejtélyesnek bélyegeznek, így ez a lista csak ízelítőként szolgál: hét templom a világból, amitől a hideg kiráz.

A világ 7 legijesztőbb temploma: kinézetre alig látszik, hogy hátborzongató múltjuk van

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Képek forrása: flickr, Irish Independent, borítókép forrása: Getty Images Hungary)

Ebben a cikkben nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését. Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport
Ezt is szeretjük