Írd fel ezt a 4 telefonszámot! Bármikor égető szükséged lehet rá

Mire a cikk végére érsz, lehet, hogy valahol megerőszakolnak egy nőt, másvalaki pedig véget vet életének.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Vannak olyan pokoli helyzetek, melyeket a legtöbben nagyon távolinak sejtenek, és úgy gondolják, velük vagy a családjukkal biztosan nem történhet meg. Pedig a statisztikák vészjósló adatokról számolnak be, melyeket talán észre sem veszel egészen addig, amíg egy barát vagy ismerős története fel nem nyitja a szemed.

A számszerűsített tények mindenesetre sokkolnak: egy átlagos nő számára például nyolcszor akkora veszélyforrás lehet saját férje agressziója, mint egy idegen erőszakos fenyegetése.

A tavalyi évben 2492-en döntöttek úgy itthon, a nehézségük már olyan fokú, hogy lehetetlen felvenni ellene a harcot. Bármilyen természetű is a problémád, ma már nem maradsz segítség nélkül: az alábbi SOS-vonalakon azért dolgoznak, hogy segítsenek.

LESZ megoldás: 06 80 505 505

Szakemberek szerint évente a magyar lakosság körülbelül 7%-ánál érhető tetten depressziós periódus, ami ugyan nem mindig súlyos hangulatzavar, mégis érezteti hatását a mindennapokban.

Akár egy hosszú folyamat eredményeként, akár egyik pillanatról a másikra kerül valaki a szakadék szélére, csökkenti a kilábalás esélyét, ha elfojtja az egyébként kikívánkozó panaszokat.

Pedig a nyomasztó gondolatokat éppúgy megoszthatod a Lelki Elsősegély Telefonszolgálatok Szövetségének vonalán, mint a létbizonytalanságba sodródás közvetlen okait, képzett önkéntesek segítenek megtalálni a megoldást.

A hívásokat bizalmasan kezelik, anonim maradhatsz, és a beszélgetésen túl információt kaphatsz egészségügyi-szociális ellátásokról is, ha nem tudod, hová fordulj. A szolgálatokat egyébként szakemberek vezetik, pszichiáterek, mentálhigiénikusok készítik fel a telefonos segítőket, és éjjel-nappal ingyen hívható.

8 ország, ahol még ma is sárba tiporják a nők jogait

Nézegess képeket!

Elolvasom

Ha erőszak fenyeget: 06 80 505 101

A legóvatosabb becslések is drámaiak, ami a családon belüli erőszakot illeti: Magyarországon hetente legkevesebb egy nő hal bele partnere vagy expartnere bántalmazásába, és körülbelül 20 ezer olyan gyerek él itthon, akit korábban már bántalmazott valamelyik szülő. Sokszor ugyan nem könnyű bizonyítani az erőszakot, ha nincs látható jele egy-egy pofonnak, ám a fizikai következmények mellett komoly lelki lenyomata is lehet az elszenvedett agressziónak.

A NANE segélyvonalát esténként 18 és 22 óra között érheted el - a szerdai szünnap kivételével. Itt név nélkül oszthatod meg a történeted, és kérhetsz segítséget, ha te magad vagy akár ismerősöd, hozzátartozód került hasonló helyzetbe. Nemcsak lelki vonatkozású a támasz, de a jogi útvesztőkben is segítenek: kérhetsz távoltartást, és kaphatsz pénzügyi segélyt is, ha időben lépsz.

Kétségbeesett kismamáknak: 06 80 203 923

Amikor egy nem tervezett terhesség felborítja a felkészületlen kismama egész életét, és úgy érzi, a problémájával teljesen egyedül maradt, mert sem az apa, sem a család többi tagja nem tud, illetve nem akar valós támaszt nyújtani, sok esetben minimum összeomlás, de akár tragédia is lehet a kétségbeesés vége.

A magukra maradt vagy krízishelyzetben lévő várandós nők a Gólyahír Egyesület zöld számán fordulhatnak segítségért azokhoz a szakemberekhez, akikkel megbeszélhetik a nehézségeket, és anélkül, hogy ítélettel kellene szembesülniük, útmutatást kapnak a bajban. Megtudhatják, hová fordulhatnak anyagi támogatásért, de például anyaotthonos elhelyezésben is segítséget nyújt a szervezet. Az ügyeletes védőnők mindennap 6-22 óráig fogadják a hívásokat az ingyenes krízisvonalon.

Dilemma podcast

A Dilemma a femina.hu podcastje, mely minden adásban egy-egy megvitatást érdemlő témát jár körbe. A legújabb epizódban az AI, vagyis a mesterséges intelligencia előretöréséről, jövőjéről és esetleges veszélyeiről dilemmázzunk. Valóban elveheti a munkánkat az AI? Kell-e félnünk a mesterséges intelligenciától? Hogyan hasznosítható az oktatásban? Teremthet munkahelyeket? Többek között ezekre a kérdésekre keresi a választ Szertics Gergely AI szakértő, Kazár Zalán Kristóf, a Femina vezető szerkesztő-újságírója és Pintér Ada műsorvezető.

Promóció

Csellengők vonala: 06 1 438 0858

Magyarországon másfél óránként tűnik el nyomtalanul egy gyerek, akiknek ugyan több mint fele egy héten belül magától hazamegy, egyharmaduk pedig egy hónapon belül megkerül, de 5%-ukat hosszú ideig kell keresni. Itthon évente öt-hatezer gyerek hagyja el az otthonát ismeretlen helyre távozva, és nőtt a pszichiátriai ellátásra szoruló 18 év alattiak száma is.

A családok túlterheltsége vagy a szülők anyagi problémái a szakemberek szerint kihatnak a gyerekre is, megzavarhatják a lelki egyensúlyt. A szorongó kamaszok pedig nemegyszer a szökésben látják a kiutat. Az aggódó szülők a 06 1 438 0858-as Csellengő vonalon, a kétségbeesett tinik pedig a 116 000-t tárcsázva kérhetnek segítséget a Kék vonalon.

Ismersz még hasznos számokat?

Ezt is szeretjük