Percek alatt kielemez az online pszichológiai teszt

Az internet leghíresebb átverései

Előfordult már, hogy bedőltél egy sztorinak, ami nem volt igaz?

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az emberi fantázia nem ismer határokat, és vannak, akik olyan meggyőzően tudnak előadni valótlan történeteket, hogy a világ nagy része hisz nekik. Ezen alapulnak azok az átverések is, amik az interneten terjednek.

Ezek egy része sajnos vírusterjesztési céllal készült, de a másik felük nem különösebben veszélyes, valószínűleg csak szórakozásból indították el őket a kitalálók. Sikerük lett, mert a leghíresebb álhírek és hamis sztorik még ma is felhasználóról felhasználóra vándorolnak.

Turista a torony tetején

A 2001. szeptember 11-i New York-i terrortámadás után nem sokkal egy fotó kezdett keringeni az interneten. A felhasználók e-mailben küldték tovább a megrázó felvételt, amelyhez egy kis történet is tartozott. Ebben azt állították, hogy a kép a World Trade Center kilátóján, az első repülőgép becsapódása előtti másodpercekben készült egy turistáról, és egy fényképezőgépben leltek rá, amit a romok közt találtak.

A történet jobban belegondolva eléggé sántít, mert nem nagyon létezik olyan fényképezőgép, ami a becsapódás és egy ekkora zuhanás után még viszonylag használható állapotban maradna. Később több oldalról is megcáfolták a fotó eredetiségét, többek között a rajta szereplő repülőgép típusa sem stimmel, és a fénykép a déli torony tetején "készült", pedig az első gép az északi toronyba csapódott be.

A történet lényeges része, hogy a manipulált fotó egy magyar származású férfi munkája, és a képen is ő látható. Mindössze néhány ismerősének juttatta el a viccből készült képet, és ő sem számított rá, hogy milyen rövid idő alatt bejárja majd a világot.

Te pszichopata vagy?

Több mint tízéves az az álhír, mely szerint egyetlen teszttel megállapítható, hogy vannak-e gyilkos hajlamaid. Az e-mailben található leírás szerint az alábbi szöveg egy híres amerikai pszichológus tesztje. Így szól:

Egy nő édesanyja temetésén találkozott egy férfival, akit eddig nem ismert. Azt gondolta, ez a férfi lenyűgöző. Annyira hitt abban, hogy ő álmai hercege, hogy beleszeretett, de soha nem kérte el a telefonszámát és aztán... Néhány nappal később a nő megölte a nővérét! Kérdés: mi motiválta testvére meggyilkolásában? Gondolkozz el rajta egy picit, mielőtt lejjebb gördíted a sorokat!

Ezután az e-mailben hosszú szünet következik, mielőtt megtudhatnád az eredményt. Olvass tovább, és a folytatásból kiderül.

Válasz: azt remélte, a férfi eljön a temetésre megint! Ha helyesen válaszoltál, úgy gondolkodsz, mint egy pszichopata. Ez egy híres amerikai pszichológus tesztje, amivel azt nézik meg, kinek van gyilkos hajlama. Sok letartóztatott sorozatgyilkos részt vett a tesztben, és azt válaszolta, ami feljebb található. Ha nem válaszoltál helyesen, akkor jó neked.

Természetesen ez az egész nem igaz, hiszen egyetlen kérdés alapján nem lehet felmérni a mentális állapotot, és egy pszichopata valószínűleg ugyanúgy reagálna a tesztre, mint egy átlagos gondolkodású ember.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ingyen nyaralás

A kitalálók minél több továbbküldésre játszottak, amikor elindították a levelet, mely szerint ha a levél elér 13 ezer felhasználóhoz, a továbbküldők körében nagy értékű nyeremények találnak gazdára. 1300 szerencsés ötezer dollárt nyer, a többiek között pedig ingyen disneylandi nyaralást sorsolnak ki. 

A levél tartalmáról ordít, hogy hazugság, de akinek nem esett volna le az első pillanatban, hogy átveréssel van dolga, az is rájöhetett némi utánajárást követően. Az e-mail úgy kezdődik, hogy Walt Disney Jr. választja ki a szerencséseket, ám ilyen személy nem létezik.

Ezt is szeretjük