3 biztos jel, hogy átvernek
Vigyázz az internetes bűnözéssel!
Az internet segítségével ma már akár otthonról is intézheted az ügyeidet. A kényelem azonban veszélyeket is rejt!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A bankok többsége ma már lehetőséget ad arra, hogy ügyfeleik interneten keresztül intézhessék a folyószámlájukkal kapcsolatos ügyeket, így többek között az átutalásokat, az egyenlegük lekérdezését, valamint a számláik rendezését.

Hasonló a helyzet a nagyobb áruházakkal is, vagy az olyan kereskedőkkel, akiknél szintén lehetőség van a vásárlást az interneten intézni a bankkártya számának megadása mellett.

Az internet nyújtotta kényelem tehát szinte határtalan, ám éppen ez az, ami a csalóknak kedvez.

Ha nem vagy elég figyelmes, könnyedén besétálhatsz a csapdájukba, ahonnan az esetek többségében nincs menekvés - kártérítésre pedig szintén ne számíts. A csalók eszközeinek ismeretében azonban megelőzheted a bajt!

Billentyűzet-figyelés kémprogramokkal

Az utóbbi évek egyik leggyakoribb adathalászati módszerének számít, amikor a csalók úgynevezett billentyűleütést naplózó szoftvereket telepítenek a számítógépre. Ezeknek a programoknak a segítségével férnek hozzá aztán a banki szolgáltatásokhoz kapcsolódó jelszavakhoz, valamint sok esetben a bankkártyák számához. A szoftver ugyanis a billentyűzet mozgását figyeli, a lenyomozott adatokat pedig azonnal továbbítja a csalóknak.
Gyakran ezeket a csalásokat már csak akkor veszi észre az ember, amikor a bankban kiderül: teljesen üres a folyószámlája.
Könnyen megelőzheted azonban a bajt, ha rendszeresen ellenőrizteted a számítógéped, és hatásos tűzfallal látod el, amely megakadályozhatja az illetéktelen felhasználóknak a gépedhez történő hozzáférést.

Álweboldalak és a pharming

A pharming nem új keletű dolog, mégis sokan beleesnek a csapdájába. De nem is nehéz, az úgynevezett eltérítéses adathalászat ugyanis kifejezetten cseles.

Miközben azt hiszed, hogy az általad felkeresett weboldalon vagy, valójában a hackerek által elkészített és irányított oldalt használod. A pharming esetében automatikusan navigálják át a felhasználót a hamis oldalra, úgy, hogy annak az esetek többségében fel sem tűnik, hogy valami nincs egészen rendben - hacsak a weboldal URL-jében nem jelennek meg különös, oda nem illő karakterek, amelyek könnyen felhívhatják a manipulációra a figyelmet.
A manipuláció a banki és kereskedelmi oldalak esetében a leggyakoribb, hiszen a csalóknak itt van a legnagyobb lehetőségük arra, hogy pénzhez juthassanak.

Lánclevelek és vírusok

Bizonyára te is kaptál már olyan e-mailt, amelyben örömmel közlik, hogy Angliában nyertél a lottón, vagy olyat, amelyben üvegbe zárt kínai macskákról adnak hírt.
Ezek a levélszemetek többnyire ártalmatlanok, számos más társuk azonban akár vírussal fertőzött is lehet - legfőképpen azok, amelyek linkeket tartalmaznak.

A vírusok az adathalászok és hackerek legjobb barátai, érdemes ezért körültekintően bánni az ilyen, illetve ehhez hasonló e-mailekkel - még azokkal is, amelyek éppen egy esetleges vírusveszélyre figyelmeztetnek.

Ezeket a leveleket soha ne küldd tovább, és ne is kattints a megadott linkekre, hanem azonnal töröld, ha nem szeretnéd, hogy a számítógéped kárt szenvedjen, vagy illetéktelen kezébe kerüljön.

4 fontos teendő az adataid védelme érdekében
  • Minden olyan weboldalt és URL-t ellenőrizz, amely azonosítást kér. Mielőtt bárhol is megadnád az adataidat, győződj meg róla, hogy az adott weboldal valóban valós, hiteles címen nyílik meg, és ez utóbbi nem tartalmaz oda nem illő karaktereket.
  • A számítógéped vírusvédelme legyen friss, naprakész.
  • Ellenőrizd a weboldalak tanúsítványait. A böngésző Fájl menüpontjában kattints a Tulajdonságok menüelemre, majd a Tanúsítványok gombra, és ellenőrizd, hogy az adott weboldal rendelkezik-e jogos tulajdonos hiteles és érvényes tanúsítványával.
  • Ha biztonsági szempontból érzékeny weboldalra látogatsz, soha ne közvetlenül e-mailben vagy weboldalon lévő hivatkozásra kattintva tedd! A hivatkozást másold ki - CTRL+C billentyűkombinációval -, és illeszd be egy új böngészőablakba - CTRL+V billentyűkkel.
Forrás: Symantec.
Ezt is szeretjük