Mi zajlik a József Attila Színházban? Megtörte a csendet Nemcsák Károly
Augusztus végén a színészek azt panaszolták, káosz van, nem tudják, mi lesz. Változott a helyzet?

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Beindult az élet a József Attila Színházban, ahol ezentúl határon túli, magyar nyelvű színházak előadásait is láthatják az érdeklődők. A produkciók többségét először nézhetjük meg Magyarországon, a 11 előadásból hatot ebben az évadban mutatnak be a társulatok. A részletes programot a cikk végén olvashatod. Látszólag tehát helyreállt a rend, a kérdés, hogy a színfalak mögött is ez a helyzet? Nemcsák Károly igazgatót kérdeztük.

Nemcsák Károly. Fotó: MTI, Mohai Balázs

- A színészek augusztus végén még arról beszéltek, hogy nem kapták meg a színháztól a fizetésüket, és végkielégítésük sorsa is bizonytalan. Rendezték a bérproblémákat?Mindenki megkapta a törvényben foglalt járandóságát. Ezt a hiányosságot csak úgy tudtuk kezelni, hogy a Fővárosi Közgyűlés biztosította a forrásokat. A színház nem kapott támogatást, ebből az összegből kellett kifizetnünk a színészek járandóságait a szerződésben foglaltak szerint. Ezt az ügyet szeptemberben lezártuk.

- A színész-kollégák 2012. június 30-áig megkapták végkielégítésüket, emellett továbbra is játszhatnak a József Attila Színházban, külön fellépti díjért. A színház anyagi lehetőségei egyszerűen nem engedik meg, hogy alkalmazotti jogviszonyt tudjunk kialakítani a színészekkel. De én magamban ketté is választottam a színházat: a működéshez elengedhetetlenül szükséges szakembereket alkalmazottként foglalkoztatjuk, mi, színészek pedig egy sokkal lazább jogviszonyban dolgozunk.

A József Attila Színházban dolgozó kollégák is rengeteg helyen játszanak, gyakorlatilag az, hogy most nem a József Attila Színház fizeti utánuk a járulékokat, nem egy új keletű dolog, sok színház működik így.

- A színészek sérelmezték azt is, hogy nem tudni, hány új darab lesz a "régi társulat" előadásában. Tehát: hány olyan előadás lesz, amelyekben azok a színészek játszanak, akikkel tavasszal kötött szerződést az előző igazgató?

- Arra nincs lehetőségünk, hogy bemutassunk egy olyan, vadonatúj darabot, ami a mi produkciónk. Egy előadás színpadra állítása több tízmilliós költséget jelent, erre támogatókat kell találnunk. Ennek a lehetőségét folyamatosan keressük. Ha nincs új bemutató, akkor is végig tudjuk játszani az évadot, de nagyon szeretném, ha legalább egy saját produkcióval zárhatnánk azt.

Októbertől négy előadással indítottuk az évadot: Molnár Ferenc: A doktor úr, Alekszej Arbuzov: Kései találkozás, Sarkadi Imre: Elveszett paradicsom és a Nem tudok élni nélküled című musical, ami az Apostol együttes 40. születésnapjára készült, ennek a bemutatója decemberben 17-én lesz.

Ezek mellett azokat az előadásokat játsszuk, melyeket régóta a repertoáron tartunk, közülük is, melyekről úgy véljük, hogy sikeresek. A színházban egyébként mindenki játszik, akivel tavasszal az előző igazgató szerződést kötött.

- Mennyiből gazdálkodnak most, és ez mire elég?

- Amennyi pénz fixen a rendelkezésünkre áll, az nem fedezi azoknak a bérét sem, akik alkalmazottként maradtak a színházban. Minden előadást úgy kell kezelnünk, hogy ha gazdaságtalan, akkor megnézzük, szabad-e tovább játszanunk. Egy-egy havi rezsiköltség több millió forint, ezt a pénzt elő kell teremteni. Minden fillért megnézünk, hogy hová adunk ki.

- A határon túli színházak meghívására honnan volt pénz?

- A programsorozat megvalósulását a főváros támogatta, 10,5 millió forinttal.

Az igazgató. Fotó: MTI, Illyés Tibor

- Több a bérletes, mint amennyi tavaly volt?

- A statisztikát nem tudom, de az én dolgom nem is az, hogy a statisztikákat nézzem. Nagyon sok mindennel le vagyunk maradva, későn jött a kinevezés, utol kell, hogy érjük magunkat. Mérleget vonni egy év után talán lehet, bár ebben sem vagyok biztos.

Miért pályázta meg az igazgatói posztot?

- Az elmúlt egy év arról szólt, hogy a színház színházként működik-e tovább, vagy másként hasznosítják. Azért pályáztam, mert azt szeretném, hogy a József Attila Színház öt év múlva is színházként működjön tovább.

A József Attila Színház programjában szereplő, meghívott határon túli színházak előadásai időrendben:

2011. november 18. - Kassai Thália Színház
Márai Sándor: A GYERTYÁK CSONKIG ÉGNEK

2011. december 8. - Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház
Molnár Ferenc: ÜVEGCIPŐ

2012. január 22. - Csíkszeredai Csíki Játékszín
Tasnádi István: FINITO (Magyar Zombi)

2012. január 23. - Nagyváradi Szigligeti Színház
Szigligeti Ede: LILIOMFI

2012. február 6-7-8. - Szabadkai Népszínház Magyar Társulat
Ivo Andrić-Zalán Tibor: ASKA ÉS A FARKAS
Anton Pavlovics Csehov: CSERESZNYÉSKERT
Henrik Ibsen: NÓRA

2012. március 8-9. - Szabadkai Kosztolányi Dezső Színház
Tolnai Szabolcs: ÉLJEN A SZERELEM!
Urbán András: BÉRES MÁRTA ONE-GIRL SHOW

2012. április 27-28. - Komáromi Jókai Színház
Lázár Ervin: SZEGÉNY DZSONI ÉS ÁRNIKA
Székely János: CALIGULA HELYTARTÓJA

Ezt is szeretjük