A Fidesz szerint nincs baj, de azért segítenek: kik járnak jobban?
Már majdnem annyi pénzt ad az étkeztetésre a kabinet, mint amennyi szükséges lenne.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A jövőben még több gyerek juthat ingyen ételhez a közintézményekben - ezt tudta meg az mno.hu Selmeczi Gabriellától, a Fidesz emberi erőforrás kabinetjének vezetőjétől. A politikus szerint a gyerekek kétharmada fog térítésmentes ebédben részesülni, ám Selmeczi tagadja, hogy nőne hazánkban az éhező gyermekek száma.

A felmérések azonban azt mutatják, nő a gyermekéhezés, ám az erre szánt összeg már közelít ahhoz, amit szakemberek a minimumnak tartanak.

Megszűnik a részleges támogatás, de kiterjesztik a teljest

A hét elején már Rogán Antal Fidesz-frakcióvezető beszélt arról, hogy bár a jövőben megszüntetné a kormány a részleges - az étkeztetés felét álló - támogatást, egyben növelné azon gyerekek számát, akik ingyen étkezhetnek a bölcsődékben, óvodákban és iskolákban.

Selmeczi Gabriella a Magyar Nemzetnek elmondta, ma nagyjából a gyermekek 40%-a részesül térítésmentes étkeztetésben, de a Fidesz tervei szerint a jövőben a gyerekek kétharmada tartozna ebbe a körbe. Ezért a frakció arra kéri a kormányt, hogy az bocsássa rendelkezésre az ehhez szükséges összeget.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának - EMMI - adatai szerint idén 275 ezer gyerek jutott ingyen étkezéshez, 150 ezer pedig 50%-os támogatásban részesült. A jövő évi költségvetés elvileg már felkészült, hiszen közel 5,5 milliárd forinttal szánnak többet gyermekétkeztetésre, mint idén, így már 58 milliárd forint jut erre a célra.

Nő az éhező gyerekek száma

Selmeczi Gabriella meglepő kijelentést is tett a napilapnak, amikor azt mondta, a párt annak ellenére szeretné az ingyenes étkeztetés kiterjesztését, hogy a "gyermekéhezés minden ellenkező híresztelés ellenére csökken".

Ahogy arról mi is beszámoltunk, a Gallup nyári felmérésében Magyarországra is kitér. Az adatok pedig azt mutatják, hogy 2007-től 2013-ig 32%-kal nőtt hazánkban az éhező gyerekek száma.

A Gyermekétkeztetési Alapítvány elnöke korábban úgy becsülte, 350 ezer éhező gyerek élhet az ország területén. Ennek leküzdésére 60 milliárd forintra lenne szükség az alapítvány számításai szerint, de az még mindig csak egy háromfogásos ebédet és egy uzsonnát tartalmazna. Ez pedig gyakorlatilag csak a gyerekek egészségkárosodásának a meggátolására lenne elegendő. De a jövő évi forrás legalább már közelít ehhez az összeghez.

A közétkeztetés fejlesztése és széles körű ingyenessége tehát jó irány, de a probléma gyökerei a családok hátrányos helyzetében keresendők. Mert amíg csak az iskola napi két étkezése biztosít ételt a gyereknek, aligha oldódik meg a nehéz helyzete.

Ezt is szeretjük