Ingyenes tankönyv a gyereknek: nektek is jár a kedvezmény?
Idén többen kapnak ingyenes tankönyvet. De mennyibe fog kerülni annak, aki nem kap?

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Megkezdődött a következő tanévre érvényes tankönyvrendelés: változás, hogy több idő áll rendelkezésre, és a kiadványok további 20%-kal lesznek olcsóbbak - jelentette be az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelési államtitkára szerdán Budapesten.

A kormány beismerhette eddigi hibáját, és átruházta a tankönyvrendelést az intézményekre. De mennyibe kerül majd az átlag tankönyvcsomag?

Több idő jut a rendelésre

Czunyiné Bertalan Judit a sajtótájékoztatón elmondta: a tankönyvellátásra vonatkozó eddigi tapasztalatokat összegezve megváltoztatták a következő tanévre a tankönyvrendelési felületet. Jelentősen könnyebb lesz a folyamat, és egyúttal biztonságosabbá is válik - emelte ki az államtitkár.

Hozzátette: a pedagóguskarral és az egyházakkal folytatott egyeztetések nyomán több változtatással találkozhatnak majd az intézmények. Sokkal több idő van a tankönyvek megrendelésére, az idén 30 nap áll rendelkezésre a kiválasztásra és a rendelések rögzítésére.

12 ezer forint lesz az átlagos csomag

A könyvek újabb 20%-os csökkenése várható, a tankönyvcsomagok átlagára 12 ezer forint körül lesz.

Újabb évfolyam kapja majd ingyenesen a könyveket, így a térítésmentesség az általános iskola első három évfolyamára terjed már ki. Az új rendszerben már 300 ezren juthatnak majd ingyenesen a kiadványokhoz - mondta Czunyiné Bertalan Judit, aki közölte: a fenti évfolyamokon túl további diákok is kaphatnak támogatást rászorultsági, gyermekvédelmi alapon.

Az első évfolyamos tanulók ingyen kapják a tankönyveket, utána azonban rászorultsági alapon jár. A tartósan beteg vagy sajátos nevelési igényű diákoknak nem kell fizetni a tankönyvekért, de a három vagy annál több gyereket nevelő család is mentesül a tehet alól. Szintén ingyen kapja a könyvet, aki rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesül.

Folyik a tankönyvek tartalmi fejlesztése az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézetnél, újabb évfolyamokra fejlesztettek ki kiadványokat, a véleményezésben több száz pedagógus vesz részt. A tankönyvek elosztásában és az iskolákba eljuttatásában is praktikusabb, logikusabb rendszert alakítanak ki – közölte a köznevelési államtitkár.

A tavalyinál is kevesebb tankönyv

Kérdésre válaszolva elmondta: javasolt tankönyvlista nincs, a Könyvtárellátó - Kello - honlapján azok a könyvek kapnak jelölést, amelyek a nemzeti alaptantervvel kompatibilisek. A tavalyi csaknem négyezerrel szemben mintegy 2700 kiadvány szerepel a listán, ebben több új könyv is van.

Tőczik Zsolt, a Kello ügyvezető igazgatója kiemelte: hatékonyabbá és egyszerűbbé szerették volna tenni a rendszert. Az ellátás menete mellett hozzányúltak a logisztikához - jelezte, hozzátéve: az a cél, hogy megfelelő mennyiségben, minőségben és határidőre leszállítsák a tankönyveket. Mint emlékezetes, ez az utóbbi években nem igazán sikerült.

A rendelés diákonként történik továbbra is, de már nem csomagolják össze tanulónként, hanem iskolákra bontva, összesítve szállítják ki a tankönyveket. Nem fognak előre számlázni a tankönyvekért fizető diákoknak, hanem mindig azt számlázzák majd le, amit leszállítottak, és a diákok, a szülők átvettek. A számlát az iskolán keresztül kapják meg, és szeptember 15-éig kell majd kifizetniük.

Ezt is szeretjük