Mindent az influenza elleni védőoltásról
Az influenza igen kellemetlen betegség, érthető, ha sokan oltással védekeznek. Ez az egyetlen megoldás? Pro és kontra az oltásról.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Sokan már egy kis megfázásnál influenzát kiáltanak, pedig nem nehéz megkülönböztetni egymástól a kettőt: míg a megfázás lassan, fokozatosan alakul ki, addig az influenza pillanatok alatt taszít rosszullétbe. Az utóbbi ráadásul súlyos szövődményekkel is járhat.

Az influenza főleg az őszi-téli időszakban támadhat, így talán nem meglepő, hogy már idén is szóba került a védőoltás kérdése. Az utóbbi években többször figyelmeztették a lakosságot az influenzajárvány fenyegető veszélyére, melynek megelőzésére oltást javasoltak.

Nem lenne azonban teljes a kép, ha nem hallhattunk volna sok érvet az oltás mellett, és ellene is. De vajon meg kell fogadni az orvosok tanácsát, és valóban szükség van az oltásra? Vagy valójában nem is olyan nagy a veszély?

A láztól az izomfájdalomig

Nem árt először is tisztázni: az influenza egy fertőző, vírusos betegség, mely a levegőn keresztül terjed, például úgy, ha valaki rád köhög.
Az alábbi tünetek utalhatnak influenzára:

 • magas láz - akár 39 fok feletti is,
 • fejfájás,
 • orrfolyás vagy orrdugulás,
 • izomfájdalom,
 • fáradtság, gyengeség,
 • száraz köhögés,
 • torokfájás,
 • gyomorpanaszok, többek között hányinger, hányás kíséretében, de akár hasmenés is előfordulhat, ez azonban leginkább a gyerekeknél.

Amennyiben ezekből a tünetekből többet egyszerre tapasztalsz magadon, nagyon valószínű, hogy valóban influenzáról van szó. Ebben az esetben azonnal fordulj háziorvosodhoz, hogy elkerülhesd a komolyabb szövődményeket, amelyek a betegséggel járhatnak.

Tudtad?
Az influenza leggyakoribb szövődményei a tüdő- és hörgőgyulladás, az orrmelléküreg-gyulladás, a középfülgyulladás, de akár szívizomgyulladás, agyhártyagyulladás és agyvelőgyulladás is előfordulhat. Mindemellett neurológiai és mentális szövődményeket eredményezhet, sőt, még halált is okozhat. Egyes becslések szerint a 20. században több mint 50 millió ember vesztette életét influenza vagy annak szövődményei miatt.

Amit a védőoltásról tudni kell

Az influenza elleni védőoltás elsődleges célja, hogy megelőzze a betegség kialakulását a szervezetben. Ezt évente egyszer kell beadatni, és akkor ideális esetben egy éven át védettséget nyújt.

De mit jelent, hogy ideális esetben? Nos, az eddigi kutatási eredmények szerint az oltás körülbelül 70-90%-os hatékonysággal előzi meg a betegséget, vagyis ennyi az esélye a teljes védettség kialakulásának. Bár a híradók gyakran hangoztatják, milyen fontos az oltás, nem árt tájékozódni, mielőtt úgy döntesz, beadatod magadnak. A szakemberek ugyanis a védőoltást elsősorban azoknak ajánlják, akik fokozottan veszélyeztetettek, vagyis elmúltak ötven évesek, vagy kórházban dolgoznak, esetleg egyéb meghatározott betegségben szenvednek, vagy azoknak, akik a magas kockázatú csoportba tartozókra nézve fertőzés forrásául szolgálhatnak. Természetesen a gyerekek és a fiatalok 18 éves korig szintén veszélyeztetettek.

Mennyibe kerül?

Hogy kell-e fizetni azért, hogy megkapd az oltást, az közel sem olyan egyértelmű, mint ahogy elsőre gondolnád. A hatályos jogszabályok nem fogalmaznak teljesen világosan azzal kapcsolatban, hogy kinek és mikor kell fizetni érte. Mivel ez az oltás nem kötelező, legfeljebb ajánlott, ezért kérdéses, hogy csak egyszer, a patikában kell a pénztárcádba nyúlnod, vagy a háziorvosnál is. Ami egészen bizonyos, az az, hogy a három éven aluli gyermekeknek és a hatvan év felettieknek, továbbá a krónikus betegségben szenvedőknek nem kell fizetniük a vakcináért. Aki azonban egyik csoportba se tartozik, annak körülbelül 1000-1500 forint közötti összeget kell a patikában fizetnie. A beadás pedig egészen más lapra tartozik, mondhatnánk úgy is, hogy háziorvosa válogatja, kér-e pénzt a munkájáért, és ha igen, mennyit.

Oltás: pro és kontra

Vajon hogyan hozhatod meg a leginkább felelős döntést? Természetesen úgy, ha előtte meghallgatsz minden érvet: azt, amelyik mellette szól, és azokat is, amelyek ellene.

Szükség van rá

 • Segítségével 70-90%-os bizonyossággal megelőzheted a betegséget.
 • Pillanatnyilag ez az egyetlen ismert, ilyen mértékben hatásos módszer.
 • A tabletták és egyéb szerek csak tüneti kezelésre alkalmasak.
 • A megbetegedés súlyos, akár életveszélyes szövődményekkel járhat.
 • Aki az oltás ellenére megbetegszik, sokkal hamarabb gyógyul meg.

Nincs szükség rá

 • Előfordulhat, hogy az immunrendszered önmagában is elég erős ahhoz, hogy legyőzze a vírust.
 • Mióta alkalmazzák az influenza elleni védőoltást, azóta nem csökkent a betegség szövődményeiből származó halálozások száma.
 • Nagyon ritkán súlyos, allergiás tünetek léphetnek fel az oltás hatására.
 • Az oltás nem nyújt 100%-os védelmet.
 • Az influenzának több fajtája van, és megeshet, hogy egy másik típus fertőz meg, mint ami ellen beoltattad magad.
Ezt is szeretjük