Íme, az összeg: ennyi lesz fejenként az ebadó
Tízezrekbe kerül majd, vagy kevesebbe?
Ebadót vezetne be a kormány, íme, a hozzájárulás mértéke.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A hamburgeradó mellett a kormány bevezetné az úgynevezett ebadót is. A Kormany.hu-n elérhető javaslat szerint a kutyák után "ebrendészeti hozzájárulást" kellene fizetni a gazdáknak.

A törvény meghatározná azokat az összeghatárokat, amelyek között az önkormányzat megállapíthatja az ebadó helyi viszonyoknak megfelelő mértékét. A jogszabály kötelezné az önkormányzatot arra, hogy a beszedett ebrendészeti hozzájárulás legalább felét visszaforgassa a kutyák mikrochippel ellátásnak és ivartalanításának támogatására - írja az MTI.

2000-3500 forint

A Vidékfejlesztési Minisztériumtól megtudtuk, a tervezetben szereplő ebrendészeti hozzájárulás összege 2000 és 3500 forint között változhat, pontos mértékét a helyi önkormányzat dönti el.

Ez azt jelenti, hogy havonta kevesebb mint 300 forintot kell fizetnie annak, aki kutyája mikrochipes megjelölése és ivartalanítása helyett az önkormányzatnak befizetett pénzzel vállal részt a rendezett ebtartási viszonyok kialakításában.

Aki bármelyik beavatkozást elvégezteti, annak mérsékelt ebrendészeti hozzájárulást kell fizetnie, melynek mértéke évente ötszáztól ezer forintig terjed. Mentesül a teher alól az a gazda, aki mindkét eljárásnak aláveti kutyáját, ezzel megakadályozva a nem kívánt szaporulatot és azt, hogy esetleg elkóborló kutyája ismeretlen eredetű ebbé váljon. Teljes kedvezményt kap az is, aki állatmenhelyről választ magának négylábú barátot.

Fajtalista készülne a veszélyes ebekről

Az ebadót azzal indokolják, hogy az ebrendészet állami feladat, és átruházása mellé - a jövőben az önkormányzatok évenkénti ebösszeírást végeznének - forrást is kell biztosítani.

További változás lenne, hogy a hatóságok elkobozhatják a kutyát, amennyiben az a gazda gondatlansága miatt emberek testi épségét veszélyezteti. Az illetékesek emellett fajtalistát állapítanának meg. Amelyik fajta erre a listára felkerül, azokat a közterületeken csak szájkosárral, a kibújást megakadályozó nyakörvvel és két méternél nem hosszabb, nem kihúzható pórázon vezethetnék.

Kivételt ez alól azok jelentenének, akik teljesítenek egy szakértők által kidolgozott és felügyelt vizsgát. A javaslat egyébként kockázatos fajtának minősítené az amerikai pitbull terriert, a bandogot, az amerikai staffordshire terriert, a kaukázusi juhászkutyát és a rottweilert.

Farokkurtítás csak a hetedik napig

A javaslat emellett megtiltaná a kutyák fülkorrekcióját, és a farokkurtítását is csak a hetedik napig engedélyezné. A tiltást azzal indokolják, hogy ez a műtét nagyon kockázatos az állat egészségére, ugyanakkor a beavatkozás mértékével arányban álló egészségügyi előnnyel nem jár. A kutyakölykök életét nagymértékben meghatározó időszak védelmében a tervezet megtiltaná a négy hónaposnál fiatalabb ebek kikötését.

Ezt is szeretjük