Íme, a nőket érintő legfontosabb jogszabály-változások
Az Orbán-kormány intézkedései
Gyes, otthon szülés, támogatások és a többi újdonság.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az Orbán-kormány egy év alatt több olyan, nőket érintő változásokat hozott, amelyek az előző években vagy nem is voltak szabályozva vagy egészen máshogy néztek ki, mint a módosítás előtt. Ezek között szerepel a gyes meghosszabbítása, az otthon szülés és az abortusz szabályozása, a munkáltatók járulékkedvezménye, ha kismamát foglalkoztatnak, és a nők korai nyugdíjazása is.

Két év helyett három év a gyes

2009. május 25-én a parlament elfogadta azt a törvényt, melyben a gyes idejének szűkítését javasolták. Eszerint a 2010. április 30. után született gyerekek esetében a szülők három év helyett két évig kaphattak támogatást.

2010-ben viszont a Nemzeti Erőforrás Minisztérium elkészítette azt a törvényjavaslatot, amely szerint a jelenlegi két évről ismét három évre növekszik a gyermekgondozási segély folyósításának ideje.

A törvényjavaslat újdonsága az volt a hosszabb idő mellett, hogy a gyes melletti keresőtevékenységet is korlátozták, ezzel összehangolva a gyermeknevelési támogatás melletti munkavégzést. Emellett behozták az „örökbefogadói gyes” jogintézményét is. A gyes három évre való meghosszabbítása visszamenőleg is érvényes, tehát azokra is vonatkozik majd, akik most gyesen vannak. A gyessel kapcsolatos szabályok részleteiről itt olvashatsz.

Otthon szülés

2011-ben 20 év után szabályozták az otthon szülést is. Az állam a rendszerváltás óta nem rendezte a helyzetet, az Orbán-kormány viszont most megoldást kínál. Az otthon szülés kérdésében megszólalt korábban az ombudsman is, aki az otthon szülés jogi és etikai feltételrendszerének, valamint szakmai minimumkövetelményeinek kidolgozását kérte a jogalkotótól és a szakmától.

A kormányrendelet 2011. április 1-jén lépett hatályba, és a május 1. utáni szülésekre vonatkozik. A szabályozás szerint a szülés levezetőjének működési engedéllyel kell rendelkeznie, amelyet az ÁNTSZ ad majd ki.

Rögzítik azt is, hogy azoknak, akik részt vesznek e szülészeti ellátásokban, milyen képzettséggel kell rendelkezniük, mi a feladatuk, a felelősségük, milyen hatáskörük és milyen dokumentációs kötelezettségük van. Az otthon szülés szabályainak részleteiről itt olvashatsz.

Abortusz

2010-ben az abortuszokra szánt összeg 1,6 milliárd forint volt. Idén az előirányzott összeg ennek a negyede, vagyis összesen 400 millió forint.

A magzatvédelemről szóló törvény alapján az orvosi indokból végzett terhességmegszakítás költségét az Egészségügyi Alap finanszírozza, egyéb esetben a kérelmezőnek kell kifizetnie a műtétet. A műtét díja jelenleg 28 920 forint.

Az abortuszokra szánt összeg csökkentéséről, és a várható következményekről itt olvashatsz.

A munkáltató és a kismama

2011. január elsejéig az szerepelt a törvényben, hogy azoknak a munkáltatóknak, akik részmunkaidőben foglalkoztatják a gyermeküket nevelő anyákat, 27 százalékos társadalombiztosítási járulékot kell fizetniük.

Viszont 2011. január 1-től hatályba lépett az a törvény, miszerint az eddigi 27 százalékos társadalombiztosítási járulék helyett 20 százalékos járulékot fizethetnek.

A járulékkedvezmény  csak abban az esetben jár, ha a gyermekgondozási szabadságról visszatérő munkavállaló munkába állását követően az alkalmazásának a feltételei legalább 1 évig nem változnak. A kedvezmény legfeljebb 3 évig vehető igénybe. Többek között a munkaadó csak akkor érvényesítheti ezt, ha a részmunkaidős dolgozó felvételével növeli a létszámot, viszont amíg igénybe veszi, nem is csökkentheti az alkalmazottai számát.

Nyugdíj

A nők 40 év munkaviszony után nyugdíjba mehetnek, eddig ez is másként volt. Jogosultsági időnek minősül a kereső tevékenységgel járó biztosítási vagy azzal egy tekintet alá eső jogviszonnyal szerzett szolgálati idő, valamint a terhességi-gyermekágyi segélyben, gyermekgondozási díjban, gyermekgondozási segélyben, gyermeknevelési támogatásban és a súlyosan fogyatékos vér szerinti vagy örökbe fogadott gyermekre tekintettel megállapított ápolási díjban eltöltött idővel szerzett szolgálati idő.

Öt gyermek felnevelése esetén egy évvel, minden további gyermek esetén pedig újabb egy-egy évvel, de összesen legfeljebb hét évvel csökken a nyugdíjjogosultság ideje.

Ezt is szeretjük