A legfontosabb illemszabályok a magánéletedben

Ne csak az első randin ügyelj a viselkedésedre, néhány szabályt később is érdemes betartanod.

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Nemcsak akkor érdemes tudni, hogy mi illik, amikor köszönsz, vagy megismerkedsz valakivel, esetleg belépsz valahová, hanem akkor is, ha valakihez közelebb kerülsz, és a barátságból esetleg szerelem szövődik - vagy, ha szeretnéd, hogy mindez megtörténjen.

Ha nem akarsz hoppon maradni, fogadd meg tanácsainkat, és sajátítsd el a szerelmi etikett fortélyait!

Az első randi és a jó benyomás

Hogy az első randit egy második is kövesse, a legfontosabb, hogy jó benyomást kelts a választottadban, ehhez pedig elsőként a legfontosabb a pontosság. Jó, ha tudod ezért, hogy a férfinak öt perccel előbb, a nőnek pedig pontosan illik érkezni a randira; a szándékos várakoztatás nem kelt tiszteletet, sőt! Lényeges továbbá az is, hogy mit viselsz: ne öltözz ki túlságosan, a másik esetleg kínosan alulöltözöttnek érezheti magát melletted ilyenkor, de a farmer-póló összeállítás is kerülendő. A társalgáskor légy oldott és őszinte, de ne beszélj állandóan csak magadról, ne próbáld lehengerelni a másikat, inkább érdeklődj az ő élete felől. Az sem túl szerencsés, ha legott kitálalod minden bizalmas titkodat, hiszen még nem tudhatod, lesz-e folytatás. A korábbi pasidat kibeszélni szintén nem illik – ilyenkor az alany elgondolkozhat, hogy hasonló helyzetben vajon róla is így beszélnél-e.

Alapszabály azonban az őszinteség: ha úgy gondolod, nem lesz második randi, mondd meg neki! Ez fordítva is igaz: légy fogékony a tapintatos kitérésre, ha szóba kerül a további találkozás, és ne provokáld ki, hogy megsértsenek!

Ha elmúltak a mézeshetek

Az összeillő emberek úgyis egymásra találnak, és amikor mindent elsöprő a szerelem, nem számítanak az illemszabályok. A lángolás azonban egy idő után sajnos alábbhagy, majd jönnek a szürke hétköznapok és a megszokás.

A jótékony rózsaszín fátyol lehull, ahogy egyre jobban megismeritek egymást - és ekkor ismét elérkezik az etikett ideje. Nem árt hát egy-két dolgot szem előtt tartani:

  • A közös programoknak legtöbbször anyagi vonzatuk is van, a költségek fedezése azonban nem kizárólagosan a férfi feladata! A legtisztább, ha előre megbeszélitek a lehetőségeiteket, így nem kerülhetsz kínos szituációba.

  • A védekezés szintén nemcsak a férfi kötelessége, hanem közös felelősség, így döntenetek is közösen kell róla!
  • Mindkét félnek tisztában kell lennie azzal, hogy mit jelent a másik számára a kapcsolat: ne áltasd őt semmi valótlannal!

Szakítani is tudni kell!

Egy kapcsolat nem minden esetben sülhet el jól, ezért jobb, ha leveszed a rózsaszín szemüveget, és belátod, van, amikor jobb az elválás. Nem mindegy azonban az sem, hogy hogyan vetsz véget egy kapcsolatnak!

A viharos jelenetek, egymás hibáinak fejére olvasása csak arra jó, hogy rossz szájízzel gondolj vissza majd egy amúgy esetleg hosszú és tartalmas kapcsolatra. Néhány jótanács a kulturált szakításhoz:

  • Mindenképpen élőszóban rendezd le az ügyet! Telefonon, sms-ben vagy levélben nem illik szakítani.
  • Ne ródd fel a másik hibáit, a kapcsolatotok során elkövetett vétkeit!
  • Szintén nem bölcs dolog a fejéhez vágni, hogy nem olyan, amilyennek képzelted. Ez ugyanis nem az ő hibája. Inkább érvelj a kettőtök különböző értékrendjével, elvárásaival!
  • Mindig tartsd szem előtt, hogy azzal az emberrel beszélsz, akit érdemesnek találtál arra, hogy a partnered legyen. Add meg neki az ennek megfelelő tiszteletet, és ne alázd meg!
Ezt is szeretjük