Így szereld le a kibírhatatlan munkatársat!

Az agresszív emberekkel való bánásmódhoz nem árt egy kis útmutatás. Segítünk.

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Bizonyára ismered azt a hétköznapi helyzetet, ahol egy agresszív beszélgetőpartner lelassít és feldühít. A rossz hangulat futótűzként terjed a kollégák között, és másokat is megfertőz. Ha valaki ideges és kapkodó körülötted, akkor hamarosan te is az leszel.

Ha könnyen átveszed ilyenkor mások érzéseit, akkor a vitába is könnyű belerántani. Ha hatékonyan akarsz védekezni a támadások ellen, akkor jelentős ellenálló erővel kell rendelkezned mások hangulatai ellen, és néhány hatékony stratégiát is érdemes ismerned.

A bántó, provokáló megjegyzések nagy részét szótlanul is elintézheted: egyszerűen ne hagyd magad bevonni a harcba, és némán kapcsold ki a támadót. Néhány esetben azonban jobb, ha megszólalsz, különösen akkor, ha a hallgatás nem illik a helyzethez. A következő módszerek segítenek.

Provokálnak? Válts témát!

Egyszerű, mégis nagyszerű stratégia: ha támadnak, egyszerűen tereld el a támadást egy másik irányba. Térj át egy másik témára, egy olyanra, amelynek a legkisebb köze sincs a támadás témájához. Minél ártalmatlanabb és banálisabb ez a téma, annál jobb. Ezzel a piszkálódó megjegyzést üresjáratba teszed, és a csipkelődések úgy peregnek le rólad, mint a víz a búvárruháról. Ne akard megvédeni magad, ne akarj magyarázkodni vagy visszatámadni. Csak tereld el a beszélgetést.

Fontos azonban, hogy ellenállj annak a kísértésnek, hogy a téma elterelésébe belecsempészel egy kis visszavágást. Ha ugyanis az ellenfeled nem kap megfelelő választ, akkor visszhang nélkül marad, és nem tud mire reagálni. Ennyi elég. Ne pazarolj több energiát a helyzetre!

Tipp
A támadó általában észreveszi, hogy eltértél a témától. Ilyenkor se magyarázkodj. Ha akarod, egyértelműen megmondhatod, hogy igen, témát váltottál, vagy a megjegyzésedhez nincs hozzáfűznivalóm.
Ha valakin átnéznek, figyelmen kívül hagyják, az nagy büntetés. Néhány embernek ez még rosszabb, mint a veszekedés.

Vegyél kölcsön egy adag közönyt!

A kitérés könnyen felbőszíti azokat, akik szeretnek veszekedni. Sokan nagyra értékelik azokat, akik tudnak harcolni, de itt is van választási lehetőség. Ha minden megalapozatlan megjegyzés ellen harcolsz,
akkor az egész világgal harcban állhatsz. Elég egy piszkálódás,
egy leszólás, egy barátságtalan morgás, és máris ugrasz. Ez ellen csak
egy adag közöny segít. Az eltereléshez nem rafináltság kell, hanem egy adag semmi.

A támadásra néha a legtökéletesebb válasz a némaság

Képzeld el a következő jelenetet. Ellenfeled nekifut, és te felé futsz. Lehet, hogy harcolni akar, de az is lehet, hogy csak fel akar lökni. Mindenesetre egyenesen feléd fut. Hogyan oldhatod meg ezt a rohamot a legkevesebb erőráfordítással? Úgy, hogy egyszerűen oldalra állsz, a támadó pedig teljes irammal elfut melletted.

A módszer tehát egyszerű: gondoskodj arról, hogy a támadód eredmény nélkül fussa a köröket. Erre jó megoldás, ha meg sem hallod a megjegyzést. Ne reagálj a provokációra, hanem egyszerűen engedd el a füled mellett, és tedd tovább a dolgod.

Nyerő gesztusok

Ha nehezedre esik figyelmen kívül hagyni a támadást, akkor néhány gesztussal reagálhatsz rá. Maradj néma, és csak testbeszéddel válaszolj: az elhangzott provokáló megjegyzés után meredj tágra nyílt szemmel a támadódra úgy, mintha egy ufót látnál, de ne szólj semmit. Vagy biccents a fejeddel barátságosan, mintha egy régi ismerősödet üdvözölnéd. Az is jó, ha néhány másodpercig olyan kíváncsian bámulod, mintha egy különleges, egzotikus lényt látnál, vagy bölcsen mosolyogj magadban, mintha éppen most világosodtál volna meg. Ne adj magyarázatot a viselkedésedre, még akkor sem, ha ellenfeled hirtelen elcsodálkozik. Térj vissza ahhoz, amit eredetileg tenni akartál. Ne engedd magad eltéríteni, és ne is fektess több energiát a támadásba.

Legyél kiszámíthatatlan, és zavard össze a támadót!

Mutasd meg az ellenfelednek, hogy nincs értelme megtámadnia - ehhez egy egyszerű kommunikációs elvet használhatsz.
Minden beszéd arra épül, hogy az ember értelmes dolgot akar közölni.

Ezért az agy mindenben értelmet keres. Amikor valaki mond neked valamit, akkor az agyad automatikusan keresi annak értelmét. Meg akarja érteni, hogy mit gondol a másik. Ebben az értelemkereső automatikában tökéletesen meg lehet bízni. És pontosan ezzel lehet jól válaszolni.

Mondj tehát valami olyasmit, aminek semmi értelme. Például válaszolj egy közmondással a támadásra, de olyan közmondással, melynek egyáltalán semmi értelme sincs az adott szituációban. Az átlagos támadónak ezzel feladod a rejtvényt. Éppen arra vár, hogy elvárásainak megfelelően válaszolj a támadásra, de csak egy értelmetlen közmondást kap. Az agya dolgozni kezd, elkezdi keresni a hallottak értelmét - és összezavarodik.

Ha pedig megkérdezi, hogy mit is akartál mondani a közmondással, mondd csak neki, hogy gondolkozzon el rajta, vagy válaszold azt: nekem is sokáig tartott, amíg rájöttem az értelmére, neked is sikerülni fog.

Szenvedélyeink fogságában - Az addikció és a kontrollvesztés pszichológiája

A Femina Klub júniusi vendége Dr. Zacher Gábor toxikológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között a kultúránkban hangsúlyosan jelen lévő függőségek kérdéseiről beszélget.

Zacher Gábor szerint, ha saját magunk elé tükröt tartunk, akkor 4-5 függőséget mindenki fel tudna sorolni. Igaz ez?

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. június 5. 18 óra

Helyszín: József Attila Színház

Promóció

Ezzel a módszerrel úgy védheted ki a támadást, hogy nem keltesz nagy feszültségeket.

Cikkünk megírásában Barbara Berckhan Verbális önvédelem című könyve segített.

A szóbeli támadás ugyanúgy sérüléseket okozhat, mint az arculcsapás. Sokan ilyenkor szóhoz sem jutnak a megdöbbenéstől, és csak később gondolják végig, mit kellett volna mondaniuk. De vannak olyanok is, akik keményen megtorolják a támadást. Ez azonban ördögi körhöz vezet, hiszen a bántó megjegyzések könnyen fizikai konfliktussá alakulhatnak. Barbara Berckhan 12 stratégiát mutat be könyvében, melyek segítségével a hétköznapi helyzetekben intelligensen reagálhatsz.

Kiadja a Bienergetic Kiadó.
Ára 1400 forint.
A könyvet itt rendelheted meg. »
Ezt is szeretjük