Így néz ki London sötétebbik arca!
Ken Bruen: London Boulevard
Ken Bruen kliséktől mentes, eredeti stílusban írta meg bűnügyi regényét, melyből már film is készült.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Tower Bridge, Westminster-apátság, Buckingham-palota, Temze-part – London, melyet mindenki ismer. De vajon milyen a város sötétebbik arca, a turistaszemek előtt rejtve maradó tömbházak, romkocsmák és külvárosi utcák valósága? Ken Bruen London Boulevard című regénye megmutatja a város árnyoldalát: Brixton, Peckham, Streatham – azok a kerületek, melyekről keveset tudsz.

A könyv főhőse jól ismeri London bevándorlóktól nyüzsgő, lepusztult városrészeit, ahol az ember maga is bűnözővé válik, vagy rettegve figyelheti, mikor rúgják be a lakása ajtaját. A kérdés az: létezik-e harmadik út?

Ken Bruen: London Boulevard

Mitchell frissen szabadul a börtönből, miután három évet töltött rács mögött egy olyan bűncselekményért, amire nem is emlékszik. Barátja, Billy Norton pontosan tudja, mi történt azon az estén, de az igazság feltárása helyett már a börtön előtt várja, hogy újra magával sodorja a gengszterek világába. Mitch azonban szeretne kimaradni a komolyabb balhékból, ezért később nemet mond a helyi nagyfőnöknek, és Lillian Palmer, a halványan pislákoló mozicsillag villájában vállal tisztes munkát. Hiába azonban a normális élet iránti vágy és az őszinte szerelem, Mitch nem tud elbújni sem erőszakos múltja, sem a szervezett bűnözés elől.

Részlet a könyvből

Hat után halt meg. Nem érte meg a hajnalt. Később Patel bevitt az irodájába, és azt mondta:
– Nyugodtan gyújtson csak rá.
– Kösz.
– Annyira sajnálom!
– Ahogy tetszik.
– Nekem… érzéseim voltak iránta… én…
– Jó… Doki, nem akarom hallani… oké?
– Persze.
A papírmunka végeztével a doki azt mondta:
– Gondolom, a családi sírhelybe akarja.
Gúnyos nevetésben törtem ki.
– A családi sírhely egy cipősdoboz.
– Ó.

Ken Bruen bűnügyi regénye kliséktől mentes: különös, egyszerre vonzó és taszító karakterek, izgalmas, pergő történet, meghökkentő végkifejlet, eredeti stílus. Lírai és mégis könyörtelenül realista. Nem csoda, hogy William Nonahamet, A Tégla című Oscar-díjas film forgatókönyvíróját is megihlette. Az azonos címmel futó filmet, Colin Farrell és Keira Knightley főszereplésével, a hazai mozik is műsorukra tűzték.

Ezt is szeretjük