"Ismerősöktől kaptunk 3 hokedlit" - Így néz ki Áderék háza belülről
Érdekes cikket találtunk 2005-ből: Áderék házába látogatott el az Összkomfort Magazin. Képek.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A Fidesz hivatalos portálján, a fidesz.hu-n 2005-ben jelent meg egy cikk Áder Jánosról, aki várhatóan Magyarország első embere lesz. Az anyagot az Összkomfort Magazin készítette.

Áder János

A cikkből kiderül, hogyan kerültek Áderék egy 47 négyzetméteres lakásból egy budai házba, ahol egy dolgozószoba és egy vendégszoba is helyet kapott, a szórakozást pedig egy kártyaasztal biztosítja. Áderéknak van "sima" és télikertje is, mindkettőt a család találta ki és alakította saját szája íze szerint.

Áder a lapnak elmondta, egy másfél szobás pesti panellakásban kezdték közös életüket, ami "nagyon nagy dolognak számított", hiszen "frissen végzett jogászként a 4400 forintos fizetése az albérletre sem lett volna elég".

A lakást hitelből és szülői segítséggel vették, pluszpénzhez pedig "uborkázásból" jutottak.

- Csornán, a szülővárosomban ekkoriban - és még jó néhány évig - folyamatosan gazdálkodtunk: az uborkázás fáradságos munka volt, elvitte a nyarat, de ezeknek a pluszjövedelmeknek a segítségével sikerült végül az első lakást megvennünk, és azt valamennyire berendeznünk. Így kezdődött közös életünk - mesélte a lapnak Áder János, aki azt is elárulta: az ismerősöktől kapott három hokedli első bútorként valódi főnyereménynek számított. A nagyobbik volt az asztal, a két kicsi pedig a szék.

A nagyszülőktől kapták

A család nyolc évig lakott a XVI. kerületi Kicsi utcában, egészen a harmadik gyermek érkezéséig. Ekkor beszálltak egy társasház építésébe, majd pedig többszöri költözés után a nagyszülők rendelkezésükre bocsátották saját budai házukat, amit átalakítottak.

Az arányos beosztású, nagy belmagasságú polgári lakás tetőterét beépítették, a gyerekek saját szobát kaptak. A lap leírja azt is, hogy néz ki a ház: eszerint a bejárattól néhány lépcsőn az előszobába, innen pedig a hallba jutunk, amely a vendégek fogadására is szolgál, a családi ház legnagyobb alapterületű helyisége.

Mellette a dolgozószoba, a vendégszoba, valamint a fürdőhelyiség. A nappali másik oldalán, a bejárat felőli részen a konyha és az ebédlő található. Az előszobából lépcső vezet az emeleti gyermekszobákhoz és a szülői hálóhoz.
A nappali kedvelt közösségi tér: amikor a két szobát egybenyitották, a meglévő kazettás csuklós ajtót fel sem szerelték.

- Úgy sem lenne soha csukva - mondta a lapnak a leendő first lady, Áder felesége, Herczegh Anita.

Télikert

A nappaliból egy szárnyas üvegajtón keresztül jutunk a télikertbe, ahol egy régi, átalakított varrógép szolgál virágállványként, illetve kovácsoltvas asztallábakon helyezkedik el egy ókori római időkből származó mozaiklap-másolat, amelyet Áder János az Országgyűlés elnökeként egy hivatalos tunéziai látogatás alkalmával kapott ajándékba. Felesége ötlete volt, hogy asztallapot készítsenek belőle. A télikertől kilátás nyílik a teraszra és a gyümölcsösre. Áder János a lapnak "büszkén beszélt" a kertről, amelyet ő füvesített, a gyümölcsfákról, a mogyoróbokrokról, a ház melletti fenyőkről, amelyeket az épület körüli munkálatok után is meghagytak.

Szenvedélyes horgász

A cikkből betekintést nyerhetünk Áderék érdeklődési köreibe is. Egyik lányuk, Orsi akkoriban atletizált és hegedült, másik lányuk, Bori néptáncra, fiuk, Andris pedig fociedzésre járt. Áder Andrásból egyébként azóta profi focista lett. Mint megtudjuk, Áder János valóban szenvedélyes horgász, számára a hétvégi horgászás kikapcsolódás és sport is egyben. A halételeket Áder maga készíti, régi, jól bevált receptek szerint, de néha elkalandozik és kísérletezik.

Áder az EP-választás után költözött Brüsszelbe, most pedig várhatóan a Sándor-palotába fog, ahol eddig Schmitt Pál élt. Hogy a budai lakással mi lesz, arról egyelőre nincs szó.

Ezt is szeretjük