Így igényeld a több tízezer forintos családi kedvezményt!

Nem baj, ha nem dolgozol!

A gyeden, tgyáson, táppénzen lévők is igényelhetik. Tudd meg, hogyan!

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A kormány tavaly átalakította az adórendszert, az egykulcsos adó mellett bevezetette az úgynevezett családi adókedvezményt. Tévhit, hogy a kedvezmény csak azoknak jár, akik dolgoznak, igényelheted akkor is, ha táppénzt, gyedet vagy tgyást kapsz. De hogyan?

Fő szabályként a törvényben az áll, hogy a kedvezményt igénylőknek a munkáltató felé kell benyújtani a nyilatkozatot, amelyben igénylik a pénzt. Ez a gyeden, tgyáson, táppénzen vagy baleseti táppénzen lévők esetében másként van.

Ennyi jár
Az első és második gyermek után havi bruttó 62 500 forinttal lehet csökkenteni gyermekenként az adóalapot, három és több gyermek esetén pedig gyermekenként és havonta 206 250 forinttal lehet kevesebb az adóalap. Ez havonta gyermekenként plusz 10, 20, illetve 33 ezer forintot jelent.

A NAV - a korábbi APEH - tájékoztatójából kiderül: az adóköteles társadalombiztosítási ellátásban - azaz gyedben, tgyásban, táppénzben vagy baleseti táppénzben - részesülőknek a kifizető szervnek, vagyis az egészségbiztosítási pénztárnak kell benyújtani a nyilatkozatot.

Mikor kell beadni?

Kérdés az is, hogy milyen határidőt kell alkalmazni ez esetben. Hiszen a munkavállalóknál egyértelmű a helyzet, ők a bérszámfejtést megelőzően tehetik meg a nyilatkozatot, ha erre még nem kerítettek sort.

A nyilatkozatot az egészségbiztosítási pénztárhoz célszerű az adott hónap 20-áig megtenni, mivel a bérszámfejtés ekkor zajlik az állami szerveknél. Tehát, ha januárban elfelejtettél nyilatkozni, és ezt ma teszed meg, akkor valószínűleg csak áprilisban látod a kedvezmény mértékét.

A két példányban benyújtandó dokumentum az OEP honlapjáról letölthető, ez a táppénzen lévőknek fontos, esetükben ugyanis nem küldik ki automatikusan a nyilatkozatot.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

OLVASD EL EZT IS!

  • pénzügyek
  • adókedvezmény

Túl vékony lett a januári boríték?

  • politika
  • barack obama

Politikusok és családjuk

  • politika
  • politikus

First ladyk a világban

Ezt is szeretjük