Így figyeli titokban a főnököd a számítógéped!

Munkaidőben szörfölsz az interneten? Először járj utána, hogy a főnököd figyeli-e a géped! Segítünk megtalálni a jeleket.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Nincs is jobb annál, mint reggel - beérve az irodába - gyorsan átfutni a legfrissebb bejegyzéseket a közösségi oldalon, illetve megnézni a kedvenc zenekar fórumára érkezett hozzászólásokat.

Majd a délelőtti hajtás után az ebédszünetben tájékozódni az aktuális hírekről, dobni egy-két e-mailt az ismerősöknek, végül a nap végén az utolsó órát még egy kis szörföléssel tölteni a világhálón.

Ezzel a munkaadók is tisztában vannak, de egyben azzal is, hogy a napi több órányi internetezés éves szinten mekkora bevételkiesést okozhat számukra. Nem véletlen, hogy bizalmatlanok a legmegbízhatóbb alkalmazottakkal szemben is, és minden tőlük telhetőt megtesznek azért, hogy szemmel tartsák a dolgozókat - többek között bizonyos weboldalak letiltásával, a monitorok figyelésével vagy kémprogramok alkalmazásával. Az előbbinek egyértelmű jelei vannak, utóbbiak azonban nehezebben észrevehetők - de leleplezésük nem lehetetlen.

Információk mentése kémprogramokkal

Ma már megszámlálhatatlan olyan program áll rendelkezésre, mellyel gyorsan és egyszerűen intézheted a könyvelést, elkészítheted az adóbevallásod, kommunikálhatsz az ismerőseiddel - és amellyel kémkedni is lehet. Erről általában az internetes csalók kapcsán hallani, pedig a kémprogramokat több helyen használják az alkalmazottak megfigyelésére is. Ezeknek a programoknak a jelenlétére, illetve használatára nem sok egyértelmű jel utal, van azonban néhány, mely okot adhat arra, hogy gyanítsd: a főnököd az ellenőrzése alatt tartja a számítógéped.

Ha a munkahelyeden alapvetően nem a legnagyobb sávszélességű internet van, és maguk a számítógépek sem a legmodernebbek, akkor intő jel lehet az internet hosszabb ideig tartó jelentős lassulása vagy a számítógépek belassulása. Ezek a programok ugyanis akár 20%-kal is növelhetik a processzorterhelést, minek hatására nehézkesebbé válik olyan alkalmazások futtatása, mint például a levelezőrendszer vagy a szövegszerkesztő.

Billentyűzetfigyelés leütött billentyűnként

Szintén a kémprogramok alkalmasak arra, hogy figyeljék és rögzítsék a billentyűleütéseket. Ezeket a programokat gyakran használják a hackerek arra, hogy jelszavakat és PIN-kódokat szerezzenek meg, de akár a munkaadók is bevethetik őket, hogy képet kapjanak arról: beosztottuk valóban a munkájával foglalkozik, vagy azért gépel sebesen, mert éppen friss bejegyzését készíti egy közösségi oldalon, esetleg magánlevelezést folytat munkaidőben. Hangsúlyoznunk kell, hogy a billentyűzetfigyelés nem általános dolog, a munkaadóknak csak kis része használja, de nem tudhatod, hogy ebbe a te főnököd beletartozik-e.

A géped túlzott processzorhasználata a billentyűzetfigyelő program jelenlétére is utalhat, ahogy a számítógéped vagy az internet lassulása is e kémprogram futásának számlájára írható.

Ha gyanakodsz, rendszeresen ellenőrizd a számítógépeden futó programok listáját is - legfőképpen akkor, amikor a belassulást tapasztalod -, és keress rá az interneten a számodra ismeretlen programokra! Ha kitartó vagy, könnyen lehet, hogy sikerül leleplezned a főnököd.

Monitorfigyelés - ügyesen és kevésbé ügyesen

A munkavállalók számítógépének ellenőrzése történhet úgy is, hogy a munkaadó a saját számítógépén követi nyomon azt, hogy mi jelenik meg az alkalmazottak monitorján. Ha a főnököd lelkes, de kevésbé tapasztalt az informatika terén, könnyen leleplezheti magát azzal, hogy nyomokat hagy maga után: nevezetesen úgy telepíti a - jellemzően primitív - programot, hogy annak ikonja megjelenik az alkalmazott monitorjának jobb alsó sarkában.

De nem ez az egyetlen dolog, ami gyanúba keverheti. A monitorfigyelés az előző módszerekhez hasonlóan szintén lassíthatja az internetet, a belső hálózatot és a számítógépeket, hiszen a programok mintegy videóközvetítésként tálalják a főnök elé a képernyők tartalmát.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye. Regisztráció az ingyenes rendezvényre.

Promóció

Ha gyanús ikont vagy ikonokat találsz, és a korábbiaknál jelentősen lassabb a számítógéped - és semmilyen olyan hibáról nem tudsz, mely ezt okozhatná -, szintén érdemes a futó programok között nézelődnöd.

Így kapcsold ki!
Nem tudod, hol találod az éppen futó programokat, illetve azokat, amelyek a Windows indításakor automatikusan elindulnak? Vagy egyszerűen csak lassú a géped, és szeretnéd rendbe tenni? Cikkünk segít!

Azt is ellenőrizd, hogy milyen alkalmazások indulnak automatikusan, amikor bekapcsolod a géped: a képernyőfigyelő programoknak itt is a nyomukra lelhetsz.

Ezt is szeretjük