Így duplázd meg a pénzed!
A legjobb tippek a befektetési szakértőtől
Megsokszoroznád a megtakarításod? Szakértőnktől megtudhatod, hol tartsd a folyószámla helyett.

beauty and style
Top olvasott cikkek

A szakértők szerint legalább háromhavi fizetésnek megfelelő összegű megtakarítással kell rendelkezned ahhoz, hogy biztonságban érezhesd magad anyagilag.

Ez az összeg nagyon jól jöhet hosszan tartó betegség vagy a munkahely elvesztése esetén, továbbá nagyobb összegű, váratlan kiadások fedezésére.

Félretenni minimálbér mellett lehetetlen, egy kicsivel nagyobb mértékű jövedelem mellett azonban már nem az. Csupán oda kell figyelned, hogy mire mennyit költesz, majd mérlegelni, hogy mi az, ami felesleges, és mi nem. Ha folyamatosan szemmel tartod a kiadásaidat, nagy valószínűséggel hamarosan szert tehetsz némi félretett pénzre. Befektetési szakértőnktől megtudhatod, miért is érdemes takarékoskodni, és hogyan is lehet megsokszorozni a megtakarításokat.

- Körülbelül egymillió forintot szeretnék befektetni minimum egy évre, de a lehető legbiztonságosabb befektetési formát keresem. A tőkegarantált befektetési alap tűnik a legjobb megoldásnak.

A tőkegarantált alap valójában nagyon magas kockázatot jelent, ráadásul egyáltalán nem biztos, hogy évek múlva több pénzed lesz, mint amennyit befektettél - számolnod kell az inflációval és a bank hasznával is, melyek mind csökkentik a befektetett pénz értékét. Ráadásul az is előfordulhat, hogy a bank nem állampapírba, hanem a saját részvényeibe fekteti a pénzed, azt pedig semmi nem garantálja, hogy az évek alatt nem megy csődbe.

Egy befektetés akkor jó, és akkor jövedelmez jól, ha legalább az infláció mértékét meghaladó hozamot érsz el vele. Ehhez elengedhetetlen a kockázat vállalása, de szerencsére ma már léteznek kevésbé kockázatos lehetőségek, ráadásul a kockázat nagyon jól kezelhető.

A tőkegarantált alap helyett jobb választás a befektetési jegyek úgynevezett megosztott kockázatú portfóliója. Ezzel oly módon csökkenthető a kockázat, hogy azt több befektetési lehetőség között osztod el. Minél több dologba fekteted a pénzed, annál kisebb lesz a kockázat, hiszen az egyik vesztesége nem érinti a másik befektetést. A 30-40 elemből álló portfólió már ideális - ráadásul ezt már 100 ezer forint megtakarítással igénybe veheted.

- Egy kevés összeget minden hónapban félre tudnék tenni, de nem szeretném ezt a keveset otthon gyűjtögetni. Elég sok bank reklámozza most megtakarítási programjait. Mi alapján válasszak közülük? Esetleg várjak még egy kicsit, amíg több pénzem gyűlik össze?

A megtakarítási programok között kicsi a különbség. A lényegüket tekintve mindegyik ugyanazt a célt szolgálja, amit, ha megértesz, könnyebb is választani közöttük. A bank a megtakarítási programokkal betétet gyűjt, és egyes befektetési alapjait tölti fel ezzel - a befektetési alapokban több befektető pénzét összegyűjtve alapkezelők, vagyis profik forgatják a befektetéseket. Ez alapján három szempont segít a döntésben: a betét által biztosított kamat, a megtakarítás mögött álló befektetési alap vagy alapok teljesítménye, illetve a bank által egyébként nyújtott garanciák, például a tőkegarancia.

Akkor érdemes ilyen programokat választani, ha nincs olyan tőkéd - legalább 500 ezer forint -, melynek segítségével közvetlen tudsz alapokat vásárolni, mert a megtakarítási programokban csak korlátozott számú alap van, ami erősen csökkenti a lehetőségeket.

- A lehető legjobban kamatozó pénzügyi lehetőséget keresem. A megtakarításomat szeretném lekötni, de nem tudom, hol érdemes ilyen tranzakcióba kezdeni.

Ha egy bankban lekötöd a pénzed, kamatot kapsz, ami nagyon leegyszerűsítve azt jelenti, hogy a bank garanciát vállal a kifizetésre egy adott időszak eltelte után. Ebben az esetben csak annyi a kockázat, hogy a bank vagy az ország esetleg tönkremehet, de ezen felül szinte semmi.

Az úgynevezett megtakarítási számla jó választás, hiszen viszonylag magas kamatot ígér. A számláról bármikor kivehetsz, és be is tehetsz rá pénzt anélkül, hogy veszteség érne. Óvatosan kell azonban bánni ezekkel, és nem csak az adott, csábító akciót nézni. Ha a kínált hozam az akciós időszakon kívül is kedvező, akkor megéri belevágni.

Kevesebb kockázatot jelentenek ezek a megtakarítási formák, mint a befektetések, de tény, hogy átlagban kevesebb hozamot is termelnek. Ma már rengeteg lehetőség van magánszemélyeknek is a kényelmes pénzügyi befektetésre, így, ha valaki valóban gyarapítani szeretné a pénzét, és nem sürgeti az idő, akkor a már említett befektetési jegyek is kedvezőbbek lehetnek.

Ezt is szeretjük