Így alakulnak a realbérek jövőre: ennyit ér majd a fizetésed

Az előrejelzések szerint a többség rosszabbul fog élni jövőre. Tudd meg, téged mennyire érint a csökkenés.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Ha a bérek változását összevetjük az árak változásával, akkor kapjuk meg pontosan, mennyivel élünk jobban vagy rosszabbul, mint korábban: vagyis az életszínvonal változását a reálbérindex fogja mutatni.

Ugyan Matolcsy György nemrég a reálbérek emelkedéséről beszélt, de az előrejelzések szerint 2012-ben inkább csökkenésre lehet számítani.

A reálbér-kalkuláció egyébként azon alapszik, milyen mértékben emelkednek a bérek, illetve azon, hogy mekkora az infláció. A munkáltatók viszont akkor merik csak emelni bátrabban a fizetéseket, ha a gazdasági kilátások nem olyan borúlátóak, vagyis egy stabilabb helyzetben a bérek nagyobb infláció mellett is megőrizhetik az értéküket.

Mi volt az elmúlt időszakban?

Persze, nem mindegy, hogy csupán a bruttó bér növekedik-e, vagy ténylegesen több pénzt kapsz kézhez: hiába emel ugyanis a munkáltató, ha az állam többet vesz el közben.

Az idei évben viszont erre nem lehetett panasz, emelkedett a nettó reálbér, miközben a bruttó bérek nem mozdultak jelentősen. A KSH adatai szerint az első féléves nettó átlagkereset 8,3%-kal, a reálkereset pedig 4%-kal haladta meg a tavalyi adatokat.

Bár éves összesítés még nincs, átlagosan 2-3% közé tehető az emelkedés, amit főleg az szja-változások és a gyermekkedvezmények dobtak meg. A jól kereső, több gyermeket nevelő családok voltak az igazi nyertesei a reálbér-növekedésnek.

15 trükk, hogy te legyél a főnök kedvence

Nézegess képeket!

Elolvasom

Az elmúlt 20 évben egyébként eleinte folyamatosan rosszabbul éltünk, 2002-ben sikerült először kimozdulni a holtpontról. Azóta voltak ugyan törések - 2007-ben és 2009-ben esett az index a megszorítások miatt -, de alapjában véve felfelé tartott a mutató.

Jövőre csökken az életszínvonal

2012-re nem túl optimisták az előrejelzések, ami a reálbérek alakulását illeti. Az adóemelések, az áfa 27%-osra emelése, a különböző kisadók, illetve az szja-rendszerben tervezett módosítások is mind azt mutatják, hogy az átlagnak valószínűleg kevesebbet ér majd a fizetése - írja az Index.hu.

A GKI a kedvezőtlen növekedési kilátások okát a világgazdasági környezet romlásában és a hazai gazdaságpolitikában látja. Előrejelzésük szerint ahhoz, hogy az adóváltozások miatt senkinek se csökkenjen a nettó keresete, átlagosan csaknem 7%-os bruttó béremelésre volna szükség, míg a reálbérek szinten tartásához 11%-osra.

Ezt viszont a cégek többsége nem tudja megvalósítani, ezért a kutatóintézet arra számít, hogy jövőre - a bruttó keresetek 5%-os emelkedése mellett - a reálkeresetek átlagosan 1,5%-kal csökkennek.

Mekkora béremelést terveznek a cégek?

A HR-vezetők országos konferenciáján hozták nyilvánosságra annak a kutatásnak az eredményeit, amelyben 300 cég felsővezetőjét és HR-munkatársát kérdezték meg arról, hogy mit terveznek 2012-ben. A felmérésben minden régióból vettek részt vállalatok, 48%-uk tisztán külföldi, míg 38%-uk magyar tulajdonú.

A megkérdezett cégek 42%-a 2011-et az eredmények szempontjából átlagosnak tekinti, 39% kimondottan rossznak értékeli, és a megkérdezettek 19%-a nyilatkozott úgy, hogy jó évet zárnak idén.

A 2012-es béremelési tervek 0,3 és 7%között mozogtak, átlagosan a cégek 3,8%-kal tervezik növelni a béreket. A vállalatok negyede szubjektív alapon dönt az emelésről, 41%-a egységesen, minden munkavállalóra érvényesen, azonos elvek alapján, 34% pedig munkaköri szintek szerint alakítja a fizetést.

Dilemma podcast

A Dilemma a femina.hu podcastje, mely minden adásban egy-egy megvitatást érdemlő témát jár körbe. A legújabb epizódban arról dilemmázunk, hogy miért ülünk fel a legfrissebb trendekre, miért követjük megszállottan a divatirányzatokat, valamint a fogyasztás és a reklámvilág pszichológiájának is a mélyére ástunk. Pintér Ada beszélget Márton Szabolccsal az Indamedia csoport ügyfélélmény igazgatójával, és Kazár Zalán Kristóffal a Femina újságírójával.

Promóció

Te mennyivel élsz majd rosszabbul?

Az Index.hu adótanácsadók segítségével készített egy reálbér-kalkulátort, ahol bárki kiszámolhatja, hogyan változik majd az életszínvonala jövőre. A honlap számításai szerint az átlag magyar 210 ezer forint bruttó fizetéssel - KSH-adat -, két gyerekkel, 4,2%-os infláció mellett havi 6773 forinttal kap majd kevesebbet. Ha ehhez hozzávesszük az árak drágulását is, reálbérindexe 4,7%-kal csökken, azaz ennyivel él majd rosszabbul jövőre.

Ezt is szeretjük