Újabb bőrt húznak le a családokról?
Most lett elege az embereknek
Az önkormányzatok már 1990 óta szedik az idegenforgalmi adót, van, aki mégis csodálkozik.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Közösségi és egyéb híroldalakon is terjed a botrányosan hangzó történet, amely szerint idegenforgalmi adót hajtanak be Magyarország különböző pontjain a nyaraló emberektől.

Nos, ez a törvény nem újdonság, hiszen már 1990 óta létezik. Természetesen nem túl köztudott, de alapvetően a szálláshelyek mindig is belekalkulálták az áraikba a kiszabott összeget.

Az idegenforgalmi adó

A törvény alapján adókötelezettség terheli azt a magánszemélyt, aki nem állandó lakosként az önkormányzat illetékességi területén legalább egy vendégéjszakát tölt.

Kinek kell fizetni?

A siófoki önkormányzatnál egy adóügyekkel foglalkozó hölgy igen türelmesen, kedvesen és készségesen válaszolt a feltett kérdésekre. Tájékoztatott arról, hogy például a 18 éven aluliak után nem kell az összeget befizetni, vagy ha valaki fekvőbeteg-szakellátásban, illetve szociális intézményben kap ellátást.

Továbbá nem kell befizetnie az adót az adott ingatlan vagy üdülő tulajdonosának vagy bérlőjének, ezek hozzátartozójának, egyenes ági rokonoknak. Mindenki másnak be kell fizetnie az idegenforgalmi adót.

Az idegenforgalmi adót, más nevén kurtaxát vendégéjszakánként számolják, ami Siófokon például 400 forint fejenként, amit az önkormányzatok maximum az inflációval növelhetnek.

Hogy néz ez ki?

Tehát nem kell meglepődni, ha egy úr vagy hölgy jelenik meg a nyaraló ajtajában, és elkéri a vendégkönyvet. Ugyanis, ha mi nem egyenes ági rokont szállásol el valaki, akkor a törvénytisztelő állampolgár felvezeti egy füzetbe a vendég nevét, születési évét, életkorát, és hogy mettől meddig tartózkodik a helyszínen.

Ha valaki erre nincsen felkészülve, akkor azt is megteheti, hogy egész egyszerűen nem engedi be a kurtaxást az ingatlan területére, hiszen nincsen joga bemenni a magánterületre - tudtuk meg az önkormányzattól. Ellenben a be nem engedett kurtaxás kiküldheti  az adóellenőrt, akit viszont már köteles mindenki beengedni.

A jól bevált sárga csekk

Megelőzve az esetleges átveréseket és csalásokat, a kurtaxás nem szedi be a pénzt, hanem minden esetben sárga csekket ad, amit legkésőbb a tárgy hó 15. napjáig kell befizetni. Tehát, ha valaki kurtaxásnak kiadva magát pénzt akar kicsikarni, nem szabad bedőlni a trükknek!

Arra a kérdésre, hogy erről vajon miért nem tájékoztatják kellőképpen az embereket, nem tudtak választ adni. Hiszen rengetegen rendelkeznek úgy nyaralóval, hogy nincsen tudomásuk erről az adóról, vagy éppen külföldi az illető tulajdonos. A hölgy javaslata alapján jó lenne az oktatásba is belevenni ezt, hiszen a törvény nem tudása nem mentesít a fizetés alól.

Ezt is szeretjük