- Hülyének nézik az embereket!
Kiakadtak a népszavazáson a szociális munkások
Kocsis Máté voksolást tartana a hajléktalanokról.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Kocsis Máté VIII. kerületi polgármester helyi népszavazást kezdeményezett a hajléktalanokat illetően. A polgármester szerint a népszavazásra azért van szükség, mert Józsefváros a lehetőségeihez képest túlzott terhet vállal a budapesti hajléktalanok ellátásában és az ehhez kapcsolódó problémák megoldásában. Kocsis Máté úgy vélekedik, ilyen fontos kérdésekben megkerülhetetlen, hogy a kerület polgárai döntsenek.

A polgármester három kérdést tenne fel, az elsőben azt tudakolná, a lakosok támogatják-e az önkormányzat azon rendeletét, mely tiltja és bünteti a kukázást és a kukák kiborogatását, támogatják-e, hogy közterületen életvitelszerűen ne lehessen tartózkodni, illetve azt, hogy a polgármester tárgyalásokat folytasson a Fővárosi Önkormányzat vezetésével a hajléktalanellátás színvonalának emelése és Budapest területén történő arányos elosztása érdekében. A javaslat szerint a népszavazásra szeptember 25-én kerülne sor.

Lapunk több olyan érdekvédő szervezetet is megkeresett, amely a hajléktalanokat képviseli, ám sem a Tízek Tanácsának, sem A Város Mindenkié nevezetű csoportnak nem volt még kialakult álláspontja az ügyben.

A főként fiatal szociális munkásokból álló Új Szemlélet Csoport lapunkkal közölte: örömmel értesültek a sajtóból, hogy Józsefváros polgármestere helyi népszavazást kezdeményez a hajléktalansággal kapcsolatos problémák megoldásáról.

- Örvendetes, hogy dr. Kocsis Máté is a közvetlen demokrácia híve, akárcsak mi - áll közleményükben.

Az érdekvédők szerint ugyanakkor több probléma is van a kezdeményezéssel. Egyrészt a kérdéseket közelebbről megnézve egyértelmű, hogy itt szó sincs valódi közvetlen demokráciáról, "hiszen ezek irányított, súlyos csúsztatást tartalmazó, és nem mellesleg a választópolgárokat hülyének néző, primitív kérdések".

A rendelet ellen vizsgálódnak

Kocsis Máté első két kérdése ráadásul olyan rendeletekre kéri az állampolgárok áldását, amelyek ellen folyamatban lévő vizsgálatok vannak: alkotmánybírósági eljárás, fővárosi kormányhivatali, valamint ombudsmani vizsgálat is folyik.

- A guberálást önmagában szankcionáló kaposvári rendelet ellen már született egy elmarasztaló ombudsmani határozat. Egy jogász végzettségű polgármesternek ezzel igazán tisztában kellene lennie - írják.

Az Új Szemlélet Csoport szerint probléma az is, hogy az első kérdés összemos két egymástól független jelenséget, a guberálást és a szemetelést.

- Ez ahhoz hasonlatos, mintha a gyorshajtók miatt betiltanánk az autóvezetést. Ráadásul a szemetelés szankcionálásának jogi rendezése egyébként is megtörtént már. Ezért igazán kár népszavazást kezdeményezni - szögezik le.

A csoport azzal egyetért, hogy a helyi polgárok döntsenek, hiszen - mint írják - ha nem sikerül elfogadható, a lakosság által is támogatott megoldásokat találni, mind szociális, mind emberi jogi szempontból az ezzel járó problémákra, Józsefváros a büntető állam mintapéldájává válik.

Ezt kellene megkérdezni

Ellenben véleményük szerint nem a Kocsis Máté által preferált kérdéseket kellene feltenni, hanem például azt, hogy a lakosok támogatják-e, hogy a hajléktalanság megszüntetése érdekében az önkormányzat a megfizethető bérlakások állományát növelje, vagy támogatják-e, hogy a hajléktalanná válás megelőzése érdekében az önkormányzat csökkentse a szociális bérlakásban élő kerületi lakosok lakbérét.

Az utolsó kérdésük pedig az lenne: a lakosok támogatják-e, hogy adóforintjaiból naponta 8000 forintot költsenek a szabálysértési bírságot kifizetni képtelen, ezért szabadságvesztéssel büntetett kukázókra.

Ezt is szeretjük