Az oltás, ami segít megelőzni a rákot: ezt kell tudni róla
Az orvos véleménye
A HPV elleni védőoltást a sztárok is beadatták.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Magyarországon jóval több áldozatot szed a méhnyakrák, mint Európa többi részén, pedig a betegség megelőzhető: lassan egy évtizede hazánkban is elérhető a HPV elleni védőoltás.

Az elszomorító statisztikák és a tragikus halálesetek ellenére még mindig nagyon tájékozatlanok a magyarok: a legtöbben úgy gondolják, hogy felnőttkorban már nem tehetnek semmit a megelőzésért.

Szakemberrel kell konzultálni

Évente közel félezer halálos áldozatot szed a méhnyakrák Magyarországon, a lakosság ennek ellenére nagyon keveset tud a HPV-ről. A magyarok közel harmada nem is hallott még a vírusról, sokan pedig úgy gondolják, hogy felnőttkorban már nem tehetnek semmit a megelőzésért. Ez a tévhit bizonytalanította el Lolát is.

"A HPV fertőzés kockázatairól viszonylag régóta tudok, de azt hittem, hogy lecsúsztam védőoltásról, mert csak a kamaszlányok esetében hatásos. Az elmúlt időszak tragikus halálesetei ébresztettek rá, hogy nem szabad vakon követni az internetes fórumokon olvasott tanácsokat. El is mentem a nőgyógyászomhoz, aki hezitálás nélkül a védőoltás beadatását javasolta.

Remélem, minél több nőtársam rászán pár órát az életéből, hogy egy szakemberrel konzultáljon, hiszen ilyen kérdésekben még a legjobb barátnők véleménye sem mérvadó" - mondta Lola, aki óriási dolognak tartja, hogy ma már egy tűszúrással is meg lehet előzni bizonyos rákfajtákat.

A férfiakat sem kíméli

A HPV összességében a rosszindulatú daganatok 5%-áért tehető felelőssé: a méhnyakrák mellett fej-nyaki, szeméremtesti, pénisz, hüvely és végbélnyílás körüli rákokat is okozhat, és a férfiakat sem kíméli.

A jellemzően nemi úton terjedő vírus erejét a fertőzöttek száma is jól mutatja: a nők 80%-a legalább egyszer elkapja a HPV-t, ahogyan a férfiak fele is. Bár a fertőzés az esetek többségében elmúlik, minden tizedik esetben kialakul valamilyen daganatos elváltozás: a magyarok 10%-a például élete során legalább egy alkalommal szembesül a nemi szervi szemölcsök okozta problémákkal.

"Attól tartok, hogy nagyítóval kellene keresni azokat a férfiakat, akik tisztában vannak a HPV veszélyeivel. Nem sokkal ezelőtt még fogalmam sem volt róla, hogy ez a vírus akár az én szervezetemben is daganatos elváltozásokat okozhat. Az orvosom mutatott képeket a nemi szervi szemölcsökről, és őszintén mondhatom, hogy soha nem láttam még visszataszítóbb betegséget.

Kötve hiszem, hogy egy ilyen problémával teljes életet lehet élni, ezért nem is szeretnék személyes tapasztalatokat szerezni. A ráktól persze jobban félek, de a szexuális életemről se szeretnék lemondani!" - nyilatkozta az oltás után Puskás Peti, akinek már nem kell félnie a HPV-től.

Mindenki veszélyeztetett

A celebeket dr. Szőnyi György, a Szülészeti-Nőgyógyászati Prevenciós Tudományos Társaság elnöke oltotta be, aki minden felnőtt nőt és férfit arra bátorít, hogy gondoskodjon a megelőzésről.

"Nagyon fontos, hogy a kamasz lányok mellett a felnőtt nők, a fiúk és a férfiak is felismerjék a vírus veszélyeit, és oltassák be magukat. Mivel a természetes fertőzés után nem alakul ki tartós védettség, és a HPV-t többször is el lehet kapni, minden szexuálisan aktív ember veszélyeztetett, nemtől és életkortól függetlenül."

Ezt is szeretjük