Az oltás, ami segít megelőzni a rákot: ezt kell tudni róla

Az orvos véleménye

A HPV elleni védőoltást a sztárok is beadatták.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Magyarországon jóval több áldozatot szed a méhnyakrák, mint Európa többi részén, pedig a betegség megelőzhető: lassan egy évtizede hazánkban is elérhető a HPV elleni védőoltás.

Az elszomorító statisztikák és a tragikus halálesetek ellenére még mindig nagyon tájékozatlanok a magyarok: a legtöbben úgy gondolják, hogy felnőttkorban már nem tehetnek semmit a megelőzésért.

Szakemberrel kell konzultálni

Évente közel félezer halálos áldozatot szed a méhnyakrák Magyarországon, a lakosság ennek ellenére nagyon keveset tud a HPV-ről. A magyarok közel harmada nem is hallott még a vírusról, sokan pedig úgy gondolják, hogy felnőttkorban már nem tehetnek semmit a megelőzésért. Ez a tévhit bizonytalanította el Lolát is.

"A HPV fertőzés kockázatairól viszonylag régóta tudok, de azt hittem, hogy lecsúsztam védőoltásról, mert csak a kamaszlányok esetében hatásos. Az elmúlt időszak tragikus halálesetei ébresztettek rá, hogy nem szabad vakon követni az internetes fórumokon olvasott tanácsokat. El is mentem a nőgyógyászomhoz, aki hezitálás nélkül a védőoltás beadatását javasolta.

Remélem, minél több nőtársam rászán pár órát az életéből, hogy egy szakemberrel konzultáljon, hiszen ilyen kérdésekben még a legjobb barátnők véleménye sem mérvadó" - mondta Lola, aki óriási dolognak tartja, hogy ma már egy tűszúrással is meg lehet előzni bizonyos rákfajtákat.

A férfiakat sem kíméli

A HPV összességében a rosszindulatú daganatok 5%-áért tehető felelőssé: a méhnyakrák mellett fej-nyaki, szeméremtesti, pénisz, hüvely és végbélnyílás körüli rákokat is okozhat, és a férfiakat sem kíméli.

A jellemzően nemi úton terjedő vírus erejét a fertőzöttek száma is jól mutatja: a nők 80%-a legalább egyszer elkapja a HPV-t, ahogyan a férfiak fele is. Bár a fertőzés az esetek többségében elmúlik, minden tizedik esetben kialakul valamilyen daganatos elváltozás: a magyarok 10%-a például élete során legalább egy alkalommal szembesül a nemi szervi szemölcsök okozta problémákkal.

"Attól tartok, hogy nagyítóval kellene keresni azokat a férfiakat, akik tisztában vannak a HPV veszélyeivel. Nem sokkal ezelőtt még fogalmam sem volt róla, hogy ez a vírus akár az én szervezetemben is daganatos elváltozásokat okozhat. Az orvosom mutatott képeket a nemi szervi szemölcsökről, és őszintén mondhatom, hogy soha nem láttam még visszataszítóbb betegséget.

Kötve hiszem, hogy egy ilyen problémával teljes életet lehet élni, ezért nem is szeretnék személyes tapasztalatokat szerezni. A ráktól persze jobban félek, de a szexuális életemről se szeretnék lemondani!" - nyilatkozta az oltás után Puskás Peti, akinek már nem kell félnie a HPV-től.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Mindenki veszélyeztetett

A celebeket dr. Szőnyi György, a Szülészeti-Nőgyógyászati Prevenciós Tudományos Társaság elnöke oltotta be, aki minden felnőtt nőt és férfit arra bátorít, hogy gondoskodjon a megelőzésről.

"Nagyon fontos, hogy a kamasz lányok mellett a felnőtt nők, a fiúk és a férfiak is felismerjék a vírus veszélyeit, és oltassák be magukat. Mivel a természetes fertőzés után nem alakul ki tartós védettség, és a HPV-t többször is el lehet kapni, minden szexuálisan aktív ember veszélyeztetett, nemtől és életkortól függetlenül."

Ezt is szeretjük