Komoly figyelmeztetést adtak ki a hatóságok: mire kell figyelni a következő napokban?
Egyik szélsőségből a másikba esik a júliusi időjárás. Erre figyelj oda!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A tartós kánikula miatt péntek nulla órától vasárnap éjfélig hőségriasztást rendelt el az országos tiszti főorvos. Az egészséges szervezetet is megterheli a hőség, ezért nem árt megfogadni néhány tanácsot.

Legutóbb júniusban okozott problémát az extrém meleg. Az év egyik legforróbb hétvégéje előtt figyelmeztetnek a hatóságok.

Másodfokú riasztás jön

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat - ÁNTSZ - csütörtök délelőtt az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint a következő napokban egyre melegebb léghullámok érkeznek a Kárpát-medence fölé.

Az egyre melegebb éjszakák következtében a napi középhőmérséklet pénteken főleg az Alföldön és a nagyvárosokban, szombaton és vasárnap másutt is egyre többfelé meghaladja a 25 Celsius-fokot, így az országos tiszti főorvos által elrendelhető három fokozat közül most a másodfokú intézkedés lép életbe.

Hétvégén országosan 25 fok felett alakul a napi középhőmérséklet, és a nagy városokban még melegebb lehet. A maximumhőmérséklet akár a 33-35 fokot is elérheti, és éjszaka is 20-22 fok körüli meleg lesz. Ennek hatására az éjszakai órákban is elmarad a felfrissülés.

Egyelőre úgy tűnik, nem lesz szükség a harmadfokú riasztásra. Ennek feltétele, hogy a meteorológiai előrejelzések szerint legalább három egymást követő napon a napi középhőmérséklet eléri a 27 fokot. Ez az erről szóló kormányrendelet szerint rendkívüli időjárási helyzetnek számít, és rendkívüli intézkedések elrendelését is indokolja. Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint a jövő hét elején várható enyhülés leghamarabb.

Nézegesd meg a júniusi kánikula idején készült képes összeállításunkat!

Fokozott figyelemre van szükség

Az ÁNTSZ és az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság arra kér mindenkit, hogy a nagy melegben igyon minél több folyadékot, 11 és 15 óra között semmiképpen ne tartózkodjon a tűző napon, vegye igénybe a hűtött helyiségeket, védje bőrét a leégés ellen megfelelő öltözködéssel és napvédő készítményekkel.

Ilyen nagy melegben fontos hűteni a testhőmérsékletet. Ajánlott hűvös, légkondicionált helyeken tartózkodni. A ventilátor is hasznos lehet, de szakemberek szerint 35 fok felett az sem hatásos, mivel a meleg levegőt forgatja, és hozzájárul a szervezet kiszáradásához is.

Az egyébként ajánlott napi másfél-két liter folyadékon felül még legalább ugyanennyi, sportolóknak és fizikai munkát végzőknek pedig ennél is több folyadékot kell fogyasztaniuk - mondta Páldy Anna, az Országos Környezet-egészségügyi Intézet - OKI - főigazgató-helyettese, hozzátéve: lehetőleg ásványvíz, illetve tiszta gyümölcs- vagy zöldséglé formájában. A tömény alkohol és a cukrozott szénsavas üdítő nem ajánlott.

Páldy Anna kiemelte: a hőség miatt veszélyeztettek közé tartoznak az idősek, a szív- és érrendszeri, a légzőszervi és az anyagcsere-betegségben szenvedők, továbbá a cukorbetegek, a túlsúlyosak és a gyermekek. Az autóval közlekedők vigyenek magukkal megfelelő mennyiségű folyadékot. Az allergiások menet közben ne nyissák ki az ablakot, mert a nagy melegben a gyomnövények pollenkoncentrációja is megnő.

Ezt is szeretjük