30 éve nem volt ilyen a Hold: ma este elképesztő jelenséget láthatsz az égen!
Szuperholddal egybekötött holdfogyatkozás várható.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Érdemes lesz ma éjjel és holnap hajnalban figyelni az eget, mert olyan jelenségnek lehetsz tanúja, amelyre évtizedek óta nem volt példa. Reméljük, épp nem lesz nagyon felhős az ég.

Több mint 30 év után ugyanis szuperholddal egybekötött teljes holdfogyatkozás figyelhető meg szeptember 28-án hajnalban.

Mikor kell figyelned?

A félárnyék közép-európai idő szerint hajnali 2:11-kor érinti a Holdat, de jelenléte csak fél órával később válik láthatóvá. A Hold 3:07-kor kezd belépni az árnyékba, és 4:11:10-kor tűnik el teljesen benne, a fogyatkozás maximuma 4:47-kor lesz.

Égi kísérőnk 5:23-kor kezd kilépni a Föld árnyékából, amely bő egy óra alatt vonul le a Hold felszínéről, 6:27-kor hagyja el azt teljesen. A félárnyék halvány szürkés jelenléte azonban még fél órán át észlelhető lesz a Hold korongján.

A teljes holdfogyatkozás 1 óra 11 perc 55 másodpercig tart, a totalitást megelőző, valamint az azt követő részleges holdfogyatkozással a jelenség időtartama 3 óra 20 perc.

Holdfogyatkozás és szuperhold

Szuperholdról akkor beszélhetünk, amikor égi kísérőnk ellipszis alakú pályáján haladva teliholdkor perigeumba kerül, azaz ekkor ér a Földhöz legközelebb. Ilyenkor csaknem 50 ezer kilométerrel kisebb távolság választja el bolygónktól, mint apogeumkor, azaz a Hold pályájának a Földtől legtávolibb csücskén.

A közelségnek köszönhetően az égitest az apogeumkor megfigyelhető teliholdhoz képest 14%-kal nagyobbnak tűnik, és 30%-kal fényesebben ragyog az égbolton - olvasható a NASA honlapján.

- A valóságban semmi fizikai különbség nincs a teliholdak között, csupán szeptember végén egy kissé nagyobbnak és fényesebbnek fog tűnni - magyarázta Noah Petro, a NASA Goddard Űrközpontjának munkatársa.

Mint az amerikai Holdkutató projekt, a Lunar Reconnaissance Orbiter helyettes vezetője rámutatott, sokkal nagyobb szenzáció, hogy a szuperhold egy holdfogyatkozással esik egybe, amikor égi kísérőnket több mint egy órára elnyeli a Föld árnyéka.

A holdfogyatkozás nem ritka

A NASA szakértője azt is kifejtette, hogy az egyszerű holdfogyatkozások meglehetősen gyakoriak, hiszen évente átlagosan kétszer fordulnak elő, a 21. században pedig 228 alkalommal vetül bolygónk árnyéka az égitestre. A szuperhold és a holdfogyatkozás egybeesése viszont rendkívül ritka jelenség: legutóbb 1982-ben történt ilyen, a következőre pedig 18 évet, 2033-ig kell várni.

Mint a Magyar Csillagászati Egyesület honlapján, valamint az eumet.hu hírportálon olvasható, a teljes holdfogyatkozás Európa egész területén, így Magyarországon is megfigyelhető lesz, emellett az égi színjátékot élvezhetik Afrikában, Észak- és Dél-Amerikában, valamint a Közel-Keleten is.

A következő, Magyarország területéről is megfigyelhető teljes holdfogyatkozásra 2018. július 27-ig kell várni.

Ezt is szeretjük