Hogyan kérj fizetésemelést, hogy meg is kapd? A szakértők tanácsai
Tippek és felkészülési tanácsok a bértárgyaláshoz a főnökkel.

alkalmazott
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az utóbbi időben lépten-nyomon egyre többet hallani arról, hogy a cégek munkaerőhiánnyal küzdenek. A jelenség mostanra szemmel látható, elég csak végigsétálnunk bármelyik bevásárlóközpontban: szinte minden üzlet kirakatában "munkaerőt keresünk" felirat lóg. Munkavállalói oldalról ez azt is jelenti, hogy a munkahelyünktől nemcsak több munkát, hanem a lojalitásunkért cserébe nagyobb megbecsülést is remélhetünk.

Egyre többször olvashatjuk, hogy felsőfokú végzettséget nem feltétlen igénylő, kétkezi munkáért akkora kezdő fizetést ajánlanak, amennyit sokszor nagyobb és komplexebb szaktudást, valamint több éves gyakorlatot igénylő irodai munkákért sem nagyon fizetnek. Az ilyen hírek láttán jogosan kérdezhetjük magunktól: rendesen meg vagyok fizetve ezért a munkáért? Erre a kérdésre igen könnyű rávágni, hogy: nem.

Árazzuk be magunkat!

Mielőtt azonban rögtön berohannánk a főnökhöz fizetésemelést követelni, nem árt, ha higgadtan figyelembe vesszük az összes körülményt. A vezető online állásportál szerint célszerű a piaci helyzet felmérésével kezdeni. Nézzük meg, hogy a saját munkakörünk, szaktudásunk és tapasztalatunk iránt mekkora az érdeklődés a munkaerőpiacon. Növeli az ázsiónkat, ha különleges tudással rendelkezünk, például magas szinten ismerünk egy ritka idegen nyelvet, speciális szaktudással vagy több éves tapasztalattal és alapos cégismerettel rendelkezünk.

Fontos az önismeret

A külső tényezők feltérképezése után az önvizsgálat ideje következik. Könnyű a kollégák munkáját kritizálni, de tegyük fel magunknak a kérdést, és válaszoljunk őszintén: tényleg jobban meg tudom csinálni, mint mások? Valóban elég precíz vagyok, minden határidőt pontosan betartok, kevés hibaszázalékkal dolgozom, többet tudok a feladatról, mint mások, gyorsan dolgozom? Az eredményes egyeztetéshez fontos, hogy reálisan lássuk a saját képességeinket.

Határozottan, türelmesen, udvariasan

A szakértők azt javasolják, hogy az eredményes bértárgyaláshoz először a teljesítményünkre alapozva vezessük elő az érveket, majd vessük fel a fizetésemelést mint javaslatot. Figyeljünk rá, hogy a beszélgetés ne rólunk szóljon. Arról győzzük meg a főnökünket, hogy a vállalatnak, a csoportnak, a projektnek miért előnyös, ha azt a pluszt beleadjuk, ami miatt több juttatást érdemlünk. Fontos, hogy végig maradjunk higgadtak és udvariasak. A jó fellépés már fél siker, ezért az sem ciki, ha otthon, a tükör előtt jó előre elpróbáljuk a beszélgetést.

Ezt is szeretjük