7 helyesírási helyzet, ahol legtöbb magyar leblokkol
Te is?
Te tudod, hogyan kell helyesen írni a leggyakoribb kérdéses szavakat? Ha nem vagy biztos, segítünk!

beauty and style
Top olvasott cikkek

Sok gyakorlással és még több olvasással fejleszthető a helyesírás, de még azoknak is akadhatnak kétségeik egy-egy szó megfelelő írásmódját illetően, akiknek általában nincs gondjuk ezzel. A Magyar Tudományos Akadémia Nyelvtudományi Intézetének helyesírási tanácsadó portálja azért van, hogy minden ilyen helyzetben a segítségedre legyen. Ismerd meg egy kicsit jobban!

Segítség a helyesíráshoz

A helyesírási tanácsadó portál könnyen kezelhető alkalmazásainak segítségével megkaphatod egy-egy szó vagy kifejezés lehetséges helyesen írt alakjait. Az alkalmazások úgy működnek, hogy a magyar helyesírás szabályainak szabálypontjait nyelvtechnológiai eszközökkel dolgozzák fel, és ezeknek alapján tesznek javaslatot a helyes írásmódra.

Helyes-e így?

A Helyes-e így? elnevezésű alkalmazás a szóközöket nem tartalmazó jelsorozatok létezését, illetve helyességét vizsgálja. Ez a helyesírás-ajánló nem csupán helyesírási, hanem nyelvhelyességi javaslatokat is képes nyújtani.

Külön vagy egybe?

Ha nem vagy biztos abban, hogy egy szó külön- vagy egybeírandó, a Külön vagy egybe alkalmazásba két vagy több, szóközzel elválasztott szót írhatsz be, majd a program a beírt szavakat különböző nyelvi szinteken elemzi, és ez alapján javaslatot tesz a helyes írásmódra.

Elválasztás

Az Elválasztás elnevezésű alkalmazás segítségével a szavak helyes szótagolását ellenőrizheted. A keresőmezőbe írt szóalakot az alkalmazás az összes lehetséges helyen elválasztja.

Dátumok

Ha nem vagy biztos egy dátum helyesírásában, válaszd a Dátumok alkalmazást, amely az évszám-hónap-nap formában beírt vagy egy sablonból kiválasztott dátumot a magyar helyesírás szabályai szerinti lehetséges alakokra alakítja át. Amellett, hogy a rendszer visszaadja a magyar helyesírás szerint írt dátumokat, azok toldalékos alakjaiból is feltünteti a leggyakrabban használtakat.

Számok

A Számok elnevezésű alkalmazás az általad beírt számjegyeket betűvel írt szavakká alakítja át. Ha például a 2011 számot gépeled be, erre az alkalmazás a kétezer-tizenegy, illetve a kettőezer-tizenegy lehetséges változatokat adja meg.

Névkereső

A Névkereső alkalmazás a tulajdonnevek helyesírásának ellenőrzését segíti. Mivel a rendszer jelenleg több mint kétszázezer, szótáraiban tárolt földrajzi és személynevet tartalmaz, nem lehetséges a köztük történő szabad keresés.

Ábécébe rendezés

Az Ábécébe rendezés eszköz az úgynevezett általános magyar betűrend szerint tetszőleges tételeket képes betűrendbe sorolni. Néhány előfeldolgozási lépést követően a klasszikus rendezési módszert alkalmazza: mindig két tételt hasonlít össze balról kezdve, betűnként.

Ezt is szeretjük