Ezt mondta egy pszichológus Adolf Hitlerről: évtizedekig titkolták a véleményét
Végül mégis nyilvánosságra került Henry Murray jelentése.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Adolf Hitler személyiségét számos kutató vizsgálta már halála óta, de voltak olyan szakértők is, akik még életében próbálták feltérképezni a diktátor pszichéjét. A CIA elődje, az Office of Strategic Services 1943-ban megbízta Henry Murray pszichológust, hogy elemezze Hitler személyiségét.

Úgy gondolták, hogy a jelentés birtokában számukra kiszámíthatóbbá válnak majd a diktátor cselekedetei. 2017-ben nyilvánosságra került az amerikai szakember 229 oldalas tanulmánya, amelyből félelmetes dolgok derültek ki.

Murray tanulmányában úgy fogalmazott, hogy Hitler egy teljes roncs, aki nemcsak paranoiás és skizofrén, de normális emberi kapcsolatok létesítésére is képtelen. Többek közt arról írt, hogy úgy véli, a diktátor szörnyű tettei egyfajta bosszúként szolgálnak a gyermekkorában elszenvedett sérelmek miatt.

Véleménye szerint Hitler személyiségének ijesztő kettősségét az mutatja legjobban, hogy lelkiismerete még hatalma csúcsán is gyötörte. Emiatt rémálmai voltak, megszűnt az döntésképessége, és élete utolsó éveire mind az energiája, mind az önbizalma elfogyott. A pszichológus arra számított, hogy vizsgálatának alanya végképp megőrül, és kioltja saját életét. Nem tévedett: 1945. április 30-án Hitler és felesége, Eva Braun közös öngyilkosságot hajtottak végre.

Ezt is szeretjük