Hiába van jegyed, megbüntetnek a vonaton: ezt a kiskaput használja ki a MÁV
A Budapest-bérlettel sem utazhatsz minden esetben a vonatokon.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Néhány éve már nem vásárolhatsz kizárólag BKV-járatokra érvényes bérletet. Az új, egyesített Budapest-bérlet valamivel drágább, mint korábbi kistestvére, cserébe azonban a vonatokon és a Volán-járatokon is használható.

A bérleteddel ugyan külön jegy megváltása nélkül utazhatsz Budapest közigazgatási határán belül a vonatokon, egy faramuci szabályzat miatt azonban, ha innen már egy hagyományos vonatjeggyel próbálod folytatni az utadat, megsérted az üzletszabályzatot, és hiába van jegyed, a MÁV értelmezésében te bliccelsz - így akár 8000 forintra is büntethetnek.

Jól megcsavarták

Tegyük fel, hogy Budapestről szeretnél Debrecenbe utazni, és rendelkezel Budapest-bérlettel. Ha nem olvasod el az utolsó betűig a MÁV üzletszabályzatát, ebben az esetben valószínűleg a jegypénztárban megváltod a jegyedet Ferihegy állomástól Debrecenig, majd a Nyugati pályaudvaron felszállsz a vonatodra - hiszen a ferihegyi szakaszig érvényes bérlettel rendelkezel.

Csakhogy a MÁV üzletszabályzata szerint a Budapest-bérleted mellé a sima jegy nem érvényes, kiegészítő jegyet kell vásárolnod - ami egyébként kizárólag a megnevezésében tér el a hagyományos jegytől -, és az is csak a Budapesti Közlekedési Szövetség - BKSZ - határain belül érvényes, a fenti példa esetében tehát Szolnokig.

Ha az üzletszabályzatnak megfelelően akarsz eljárni, akkor a Budapest-bérleted mellé kiegészítő jegyet vásárolsz Szolnokig, Szolnoktól Debrecenig pedig hagyományos jegyet veszel a pénztárban.

A kalauzok sem értik

Egy neve elhallgatását kérő jegykezelőtől megtudtuk, az sem megoldás - bár annak is elég nyakatekert lenne -, ha a Budapest-bérleteddel elutazol Ferihegyig, ott leszállsz a vonatról, majd az előre megváltott jegyeddel visszaszállsz, kvázi újrakezdve az utazásodat, a szabályzat szerint ugyanis - mint elmondta - ugyanazon a járaton nem használhatod a Budapest-bérletedet és a nem kiegészítő jegyet is.

A kalauz elmondta, hogy az oktatáson többen is jelezték, a szabályzat nem megvalósítható a gyakorlatban, hiszen a járatszámot a kalauz csak a jegyeden tünteti fel, a bérleteden nem, így képtelenség ellenőrizni, pláne bizonyítani, hogy a rengeteg utas közül ki tette meg az út egy részét Budapest-bérlettel, a másikat pedig - emiatt érvénytelenné vált - jeggyel.

- Büntetni legfeljebb akkor tudunk, ha az utas "lebuktatja" magát, vagyis miután felszállt a Nyugati pályaudvaron, a még Ferihegy előtt érkező kalauznak felmutatja a bérletét, és lekezelteti vele a jegyét is, amivel a továbbiakban akar utazni. Bár én még senkit nem büntettem meg ezért, az elméleti lehetősége megvan, hogy ilyenkor az utast Ferihegyen leszállítsuk a vonatról - vagy, ha mindenképpen tovább akar utazni, új, kiegészítő jegyet kell vennie Szolnokig, és még a pótdíjat is meg kell fizetnie - magyarázta az ellenőr.

A MÁV honlapján egyébként az áll: "A Budapest-bérletet a fővároson kívüli 192 településről érkező utasok is használhatják. Ebben az esetben a 192 település és az adott vonat budapesti határponti megállóhelye közötti szakaszra kell csak megváltaniuk a bérletet, illetve a jegyet. Ezáltal megtakarítást érhetnek el." Kiegészítő jegyről nem esik szó, az erre vonatkozó részleteket csak az üzletszabályzat tartalmazza.

Téged büntettek már meg a vonaton úgy, hogy jogtalannak érezted azt? Sikerült visszakapnod a pénzedet?

Ezt is szeretjük