A legjobb hétvégi programokat mutatjuk - Irodalmi fesztivál és színházak versenye

Irodalom, fesztivál és cigányzene is várja a szórakozni vágyókat ezen a hétvégén.

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Ezen a hétvégén is lesz mód a szórakozásra. Visszatér az elmúlt évek legnépszerűbb magyarországi városi fesztiválja, a Judafest, már javában zajlik a Margó Irodalmi Fesztivál, a Várkert Bazárban pedig hamisítatlan cigány dallamok hallgathatók. 

A 18. POSZT versenyprogramjába a két válogató, Regős János, valamint Térey János a 2017. március 1. és 2018. március 10. között bemutatott, magyar nyelvű színházi premierek közül 14 előadást választott ki. A június 7-16. közötti eseménysorozatra öt határon túli magyar színház produkciója is bekerült. 

POSZT - Pécsi Országos Színházi Találkozó

Pécs, Pécsi Nemzeti Színház, június 7-16.

A 18. Pécsi Országos Színházi Találkozón fellép többek közt a Kolozsvári Állami Magyar Színház, a budapesti Katona József Színház, a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház, az Újvidéki Színház, a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata, a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház, a székesfehérvári Vörösmarty Színház, a budapesti Radnóti Színház, a Forte Társulat, a debreceni Csokonai Színház, illetve a Miskolci Nemzeti Színház.

További részletek itt olvashatók.

Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár

Budapest, Petőfi Irodalmi Múzeum, június 6-10.

11. alkalommal rendezik meg a Margó Irodalmi Fesztivált a Petőfi Irodalmi Múzeumban: a Bookline, az Aegon, a PIM és a Fővárosi Önkormányzat támogatásának köszönhetően ingyenes fesztivál célja, hogy rendhagyó szerzői estekkel, felolvasásokkal, színházi produkciókkal és koncertekkel valódi közösségi élménnyé tegye az irodalmat. 

Idén a fesztiválon többek közt fellép: Babiczky Tibor, Boldizsár Ildikó, Dragomán György, Garaczi László, Kemény István, Krusovszky Dénes, Mán-Várhegyi Réka, Marno János, Szilasi László, Szvoren Edina, Térey János, Tisza Kata, Tolnai Ottó. Az irodalmi programokon túl számos más kulturális esemény is tarkítja a Margó Irodalmi Fesztivál kínálatát: fellép a Jónás Vera Experiment és az Esti Kornél is, lesznek gyerekprogramok Rutkai Bori-koncerttel, valamint két színházi előadást is bemutatnak. A Radnóti Színház Esterházy Péter publicisztikai kötete, Az olvasó országa alapján készített előadást, illetve látható lesz a Nyáry Krisztián történetein alapuló, Így viszik át című előadás is.

További részletek itt olvashatók.

XI. Judafest

Budapest, Kazinczy utca, június 7-10.

Idén is visszatér az elmúlt évek legnépszerűbb magyarországi városi fesztiválja, a Judafest. A Bálint Ház szervezésében a megszokott módon változik át látványos forgataggá a Kazinczy utca egy teljes napra, emellett már a megelőző napokban is számos programon keresztül pillanthatunk be napjaink zsidó kultúrájába a belvárosi bulinegyedben.

További részletek itt olvashatók.

Lakatos Mónika és a cigány hangok

Budapest, Várkert Bazár, június 8., 20.30-tól

Lakatos Mónika énekét hallani igazi élmény. Az átható hangú énekesnő mély átéléssel, letisztultan tolmácsolja az oláh cigány dallamokat, melyek a mai napig a közösség életének fontos részei. Ezúttal egy nyolctagú formációban ad elő ritmikus dalokat, Rostás Mazsival és zenésztársaival.

A cikk az ajánló után folytatódik

Nemrég megjelent szólólemeze, a Romanimo, a World Music Charts Europe listáján a negyedik helyig jutott, nemzetközi közönség előtt is megmutatva a cigány hallgatók világát. A Budapest A Cappella Fesztiválon az oláh hagyomány gyorsabb, pörgősebb dalait hallhatjátok Lakatos Mónika semmi másra nem hasonlító előadásában.

További részletek itt olvashatók.

The Carbonfools

MOM park (Gesztenyéskert), június 9. 18.30-tól

A DJ Titusz és Tóth Szabolcs szitárművész alapította The Carbonfools zenekar hangzásvilágát az elektronikus alapok és az élő hangszeres muzsika fúziója határozza meg. Zenéjük a rock, a blues, a reggae, a dub, a disco, a folk, az ethno, a darkwave és a mai modern elektronikus műfajok egyvelege.

Ezt is szeretjük