Ilyen volt a művészet a Kádár- és Rákosi-korszakban, amikor a politika mindent átitatott

Egy különleges kiállítás repít vissza a múltba. De két másik programot is mutatunk.

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A politikával átitatott korszakokban a művészet szerepe és a művészek helyzete kiszolgáltatott. Így volt ez a Rákosi és Kádár nevével fémjelzett időszakokban is. Most a Műcsarnok mutatja be a kor művészetének nehézségeit öt - egymással szorosan összefüggő - kiállításán.

Ha nosztalgiázni szeretnél, érdemes a kiállítást most hétvégén megtekinteni, mert csak január végéig látható. Ha inkább zenével kényeztetnéd érzékeidet, két másik szuper programot is mutatunk hétvégére.

EGY/KOR kiállítás

Műcsarnok, 2017. december 6 - 2018. január 28.

A Különutak és kivonulás a konszolidáció idején alcímet viselő kiállítás egyúttal visszatekintés Blaskó János, Gadány Jenő, Jakobovits Miklós, Karátson Gábor, illetve Bocz Gyula, Cerovszki Iván, Csutoros Sándor, Dombay Győző, Lisziák Elek, Ócsai Károly, Szeift Béla művészetére. A politikával átitatott korszakokban a művészet szerepe és a művészek helyzete sokszor kiszolgáltatott. Így volt ez a Rákosi, Kádár és Ceausescu nevével fémjelzett időszakban is, melyet a Műcsarnok öt, egymással szorosan összefüggő kiállítása megidéz.

A kiállítások félárnyékban maradt életműveket emelnek újra a fénybe, hogy megvizsgálják az akkori művészet helyzetét, az alkotók egzisztenciális tereit, művészeti és életstratégiáit, különös tekintettel a kívülállás és az ellenállás egyedi formáira.

Még több információt itt találsz.

Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál

Budapest, BMC, Zeneakadémia, Trafó, január 6-22.

Van értelme zenét komponálni két, egymástól negyedhanggal elhangolt zongorára? Lehet asztallal zenélni? Mi az a karnevalizmus, és mi köze van a fluxushoz, dadához és öt bécsi fiatalhoz? Mi történik, ha nyolc ütőhangszeres fülhallgatóval a fülében és dobverővel a kezében végigsétál a belvároson? A kontrabasszus klarinét vagy az ember magasabb? Látható lesz a zene, ha képzőművészek és zeneszerzők együtt alkotnak? Érdemes ezt meghallgatni?

A válaszok az Átlátszó Hang újzenei fesztivállal érkeznek. Az előadásokhoz, koncertekhez kapcsolódó műhelyfoglalkozásokon a közönség az elhangzó darabokat, azok zeneszerzői elgondolásait kreatív részvétellel, irányított gyakorlatok által ismerheti meg, ezáltal is segítve a nyitott zeneszeretők hozzáférését a kortárs kompozíciós zene sokszínű és innovatív világához. 

Még több információt itt találsz.

III. Made in Pécs Fesztivál

Pécs, január 5-7.

2018. január első hétvégéjén Pécs újra a húrokba csap, a harmadik alkalommal számos új elemmel bővül a fesztivál, melynek célja, hogy műfajtól függetlenül, professzionális körülmények között bemutatkozási lehetőséget biztosítson a város összes zenekarának. A koncertek a város hat klubjában - Made in Pécs Café, Nappali, Pécsi Est, Szabadkikötő, Ti-Ti-Tá, Trafik - zajlanak párhuzamosan délelőtt 10 órától, a zenekarok 20 perces műsorral állnak a közönség elé.

Még több információt itt találsz.

Szenvedélyeink fogságában - Az addikció és a kontrollvesztés pszichológiája

A Femina Klub júniusi vendége Dr. Zacher Gábor toxikológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között a kultúránkban hangsúlyosan jelen lévő függőségek kérdéseiről beszélget.

Zacher Gábor szerint, ha saját magunk elé tükröt tartunk, akkor 4-5 függőséget mindenki fel tudna sorolni. Igaz ez?

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. június 5. 18 óra

Helyszín: József Attila Színház

Promóció

Cover fotó: Fortepan/Angyalföldi Helytörténeti Gyűjtemény

Ezt is szeretjük