Vásárlási csalásra figyelmeztet az Európai Unió: íme, a lebukottak listája!

Nőtt az uniós hatóságok által lefoglalt hamisított áruk mennyisége.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az uniós tagországok vámhatóságai mintegy ötmillió darabbal több hamisított árucikket foglaltak le 2015-ben, mint az azt előző évben - közölte az Európai Bizottság. A tájékoztatás szerint több mint 40 millió olyan terméket tartóztattak fel az Európai Unió külső határain - összesen csaknem 650 millió euró, vagyis mintegy 200 milliárd forint értékben -, amelyekről a hatóságok azt feltételezik, hogy a szellemi tulajdonra vonatkozó jog megsértésével állították elő őket. Ez 15%-os növekedést jelent a 2014-ben regisztrált adatokhoz képest.

Mi volt hamis?

A lefoglalt termékek legnagyobb hányadát, mintegy 27%-át a korábbi évekhez hasonlóan a cigaretta teszi ki. A fogyasztók egészségét, illetve biztonságát veszélyeztető egyéb fogyasztási és használati cikkek - mint például az élelmiszerek és üdítőitalok, a testápolási termékek, a gyógyszerek, a játékok és az elektronikus háztartási berendezések - részaránya együttesen eléri a 25,8%-ot - írta az uniós bizottság.

Honnan érkezett?

Tavaly is Kínából érkezett a legtöbb hamisított áru, az összes termék 41%-a, utána pedig sorrendben Montenegróból, Hongkongból, Malajziából és Beninből.
Megjegyezték, hogy Beninből például nagy mennyiségű élelmiszert kíséreltek meg behozni az unió területére. Tavaly Mexikó volt a hamisított szeszesitalok elsődleges származási országa, Marokkó pedig az üdítőitaloké.

A testápolási termékek tekintetében Malajzia, a ruházati termékeket illetően Törökország volt az első helyen, ami pedig a hamisított mobiltelefonokat és tartozékokat, memóriakártyákat, számítógépeket és azok alkatrészeit, illetve a CD-ket, DVD-ket és öngyújtókat illeti, Hongkong volt a listavezető. Hamisított cigarettákat elsősorban Montenegróból kíséreltek meg behozni, illegális gyógyszereket pedig főként Indiából.

Dilemma podcast

A Dilemma a femina.hu podcastje, mely minden adásban egy-egy megvitatást érdemlő témát jár körbe. A legújabb epizódban a cancel culture, azaz az eltörléskultúra került terítékre. Mikor született meg, és mit jelent a cancel culture kifejezés? Miért veszélyes jelenség? Kik azok a híres személyek, akik érintettek? Honnan tudjuk, hogy valósak-e az ellenük felhozott vádak? Hogyan befolyásolja az eltörléskultúra a stand up comedy műfaját?

Promóció

A lefoglalt áruk több mint 91%-át megsemmisítették, vagy a jogsértés által érintett márkák jogtulajdonosával együttműködésben bírósági eljárást indítottak a jogsértés megállapítására - közölte az Európai Bizottság.

Ezt is szeretjük