Így kapta lencsevégre a szellemeket a fotós

7 kísértetfotó, mely megrendelésre készült

Spiritiszta körökben népszerű volt a szellemfotózás.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

A 19. század végén, a spiritiszta mozgalom születésével egyre nőtt a szellemvilággal való foglalatoskodás népszerűsége. Egymást érték a médiumok, a szeánszok, és nagy keletje volt a szellemekről készült fotóknak is.

A műfaj egyik úttörője William H. Mumler (1832–1884), aki a fotózás terjedésével egy időben, az 1860-as években jött rá a szellemtechnikára, miután egy előhívott portréján egy második személyt is talált. Ennek hátterében a dupla expozíció állt.

Miután azt tapasztalta, hogy van piaca ezeknek a fotóknak, Mumler médiumként kezdett dolgozni, és az ügyfeleitől kapott negatívokra más fotókról ráretusálta halott rokonaikat. Azzal bukott le végül, hogy élő embereket is szellemként tüntetett fel.  

Hasonlóan járt el William Hope (1863-1933) is, aki ácsként kezdte pályafutását, de hamar átnyergelt egy jövedelmezőbb üzletágra. 1905-től 1922-ig készítette a képeket, nem egyet megrendelésre, ügyfelei azon reményében, hogy viszontláthatják halott rokonaikat. Fotóinak nagy része egy antikváriumból került elő, most a Nemzeti Média Gyűjteményben találhatók.

Híres kísértetek

Egyes kísértetek világhírnévre is szert tettek, míg másoknak ez még életükben megadatott. Íme, a leghíresebbek, akiket lencsevégre kaptak.

Többen is látták a király szellemét bolyongani

Nézegess képeket!

Elolvasom

OLVASD EL EZT IS!

  • kísértetek
  • ezoterikus érdekességek

Szellemek és furcsa tekintetű babák

Ezt is szeretjük